Mina favoriter

Mina favoriter

  • 28 Recept
Mina favoriter
Finskt surdegsrågbröd

Finskt surdegsrågbröd

Dag 1. Fördeg250 g vatten125 g rågsurdeg (Se Surdegshjälpen)400 g fint rågmjöl, helst stenmalt. Dag 2. Bortgöring30 g jäst180 g vatten, 35 grader500 g filmjölk675 g fint rågmjöl30 g saltMängderna är ungefärligaDag 1FördegBlanda i en degbunke  vatten, surdeg och rågmjöl till en tjock smet
Tyskbröd

Tyskbröd

Detta är ett bröd där surheten regleras av hur länge surdegen får jäsa i första jäsningen. Vill man ha ett syrligare bröd låter degen jäsa längre
HMD - Tyskt lantbröd med surdeg

HMD - Tyskt lantbröd med surdeg

Receptet är taget ur Johan Sörbergs "Riddarbageriets Bröd". Han kallar brödet HMD efter Hennes Majestät Drottningen - som han speciellt skapat brödet för
Amandas fröbröd (Birkalimpan)

Amandas fröbröd (Birkalimpan)

Detta bröd serveras varje dag nybakat till lunch på Birka folkhögskola och är mycket populärt1 l ljummet vatten1 dl rapsolja1 dl honung2 dl pumpakärnor2 dl solroskärnor2 dl linfrö14 dl vetemjöl8 dl rågsikt2 pkt torrjäst (som blandas med mjölet)1 msk salt1
Ryskt svartbröd med lök och kummin

Ryskt svartbröd med lök och kummin

6 dl vatten15 g jäst0,5 dl ättikssprit 12 %0,5 dl mörk sirap50 g rapsolja1 msk salt2 msk kummin3 msk mörkrostat kaffe eller 1 msk kulörsoja1 medelstor gul lök7 dl specialvetemjöl8 dl grovt rågmjöl2 dl grahamsmjölVALFRITTBrödglans

Ryskt rågbröd med koriander

Under snart 10 års tid har Rysslandsprojekt varit en viktig del av livet. Det handlar om att utbilda andra vilket också innebär att utbilda och lära känna sig själv

Pumpabröd med surdeg

Dags att rigga för brödbak igen. Två olika sorters pumpor används den här gången. Dels en bit Lakota, som är en vintersquasch och så en liten bit Becky, som är en riktig pumpa
Valnötsbröd med mycket nötter

Valnötsbröd med mycket nötter

Brödbak i helgen och dille på nötter kändes okey. Något ska man väl använda dessa hjärnlika skapelser till eller hur
Baka i gryta

Baka i gryta

Första gången det här grytbröd bakades, glömde jag ta av locket i slutet av gräddningen. Den härligt gyllenbruna skorpan uteblev
Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor

En klassisk brunchrätt som man alltid äter för mycket av. Jag tycker om att använda filmjölk istället för mjölk för att skilja smaken mot vanliga tunna pannkakor
Hemmakvarn och kornbröd

Hemmakvarn och kornbröd

Jag malde mina 500 gram korn på ettan, finmalet. När innertemperaturen visade 98 grader tog jag ut mina bröd
Kiwi/melon smoothie

Kiwi/melon smoothie

1 port. Ingredienser. 2 st mogna kiwi. ½ burk lättkvarg. 1 dl lättmjölk. 1 st kub fryst spenat. 50-60 g Galia melon
Blåbärssmoothie

Blåbärssmoothie

En frisk och fräsch smoothie fullpackade med C-vitamin. 1 person. 250 g lättkesella eller kvarg. 1 1/2 dl minimjölk

Ryskt rågbröd

dag 1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Täck med plastfolie och ställ på köksbänken till nästa dag
Kornbröd med helkorn

Kornbröd med helkorn

Blanda rågmjöl, vatten och surdegsstart väl i 2 minuter. Låt degen vila i 12–15 timmar. Degtemperatur ca 30°
Julebröd från Norge

Julebröd från Norge

Detta recept har jag fått av Bente, en norska som bor här på Cypern och har ett skandinaviskt bageri här i Ayia Napa sedan nästan 20 år
Hallonsmoothie

Hallonsmoothie

 . Hallonsmoothie (2 personer). 2-3 dl hallon250 gram kvarg/kesella 1%. 1-2 dl mjölk, soja- eller havredryck
Grovt Rambröd med råg skållad i kaffe

Grovt Rambröd med råg skållad i kaffe

Det här är mitt nya favoritbröd. Ett. riktigt kaffebröd. ) Det kräver lite utrustning men det är. riktigt enkelt att baka, utan svåra moment
Kornbröd

Kornbröd

Hela kornkärnor är ett riktigt superlivsmedel när det gäller mättnad. Här får du ett recept på Kornbröd som är ett väldigt gott och saftigt bröd som mättar väldigt bra och får fart på magen
Bauern brot – Tyskt bondbröd

Bauern brot – Tyskt bondbröd

Så här såg en av mina degar efter stötningen. Tillbringade förra veckan i Koblenz i Tyskland med jobbet
Baka, baka men ingen kaka

Baka, baka men ingen kaka

Idag har jag ställt till med brödbak. Med fortsatt gråväder kändes det helt naturligt att börja baka. Brödbak är ett perfekt sätt att få upp värmen när man känner sig lite frusen
Kareliskt kornbröd från Joutseno

Kareliskt kornbröd från Joutseno

Igår var jag hos min gudmor och gudfar och fick lära mig att baka kareliskt kornbröd, som bakas ofta här i trakterna där vi bor
peda - ett ryskt bröd

peda - ett ryskt bröd

i min receptbok med urklipp sitter också receptet på rysk peda. har googlat för att hitta vad namnet kommer sig av, men jag hittar inte ens något om peda utan hur jag än gör så hittar jag artiklar om ryska pedagoger

Mörkt, surt och gott

Mina fick stå inne tills innertemperaturen var 98°. flickr-photo { border. solid 0px #000000. }. flickr-yourcomment { }