Blanda ut med vattnet, tillsätt salt, olja och honung. Häll i mjölet och blanda till en fast deg, för hand, med elvispens degkrokar eller i en bakmaskin
Det här brödet är inget nytt alls, eller det var första gången jag gjorde det men Stina Patetsos har gjort det massvis med gånger och jag har länge tänkt testa det
När man gör de här brödet är det viktigt att man följer receptet och inte slarvar med jäsningen, eftersom det är den som gör brödet luftigt och ger brödets goda smak
Så här efter jul- & nyårsfirandet verkar det som många slagit in på en hälsosammare bana. Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Häll över degen från assistentbunken till den oljesmorda bunken och täck med plastfilm. Forma med lätt hand (så du inte tar bort för mycket luft) två limpor och lägg på bakplåtsklädd plåt
Det gör man enklast med maskin, men jag gjorde det för hand. Igår bakade jag ett så gott lantbröd. 10-12 dl vetemjöl. Tar 10-15 minuter. 10-12 dl vetemjöl
1-2 msk brödkryddor. ca 6 dl vetemjöl (eller så tar du enbart vetemjöl - dvs 14 dl vetemjöl - och struntar i rågsikt). Arbeta degen kraftigt i bunken, 4-5 minuter med maskin, ca 8 minuter för hand. Grädda bröden 20-25 minuter. 1-2 msk brödkryddor. 4-5 minuter med. 20-25 minuter T
Skär några snitt med en vass kniv. Spraya med ca. Grekiskt lantbröd50 gram jäst2,5 dl mjölk2,5 dl vatten2 tsk salt1 tsk socker0,5 dl olivolja8 dl lantbrödsmjöl4-5 dl vetemjölGör så här. Jäs övertäckt med bakduk i ca 40 minuter. Grädda längst ner i ugnen ca 30-35 minuter. 8 dl lantbrödsmjöl. 4-5 dl vetemjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.