Bär och frukt

Bär och frukt

Syrensaft

Syrensaft

Skölj blommorna väl och lägg i en stor skål. Koka upp vattnet och socker och häll över blommorna. Lägg i skivad citron och blanda om väl
Syrénsaft

Syrénsaft

Saften får en härligt ljusrosa färg och smakar ljuvligt. Skölj klasarna och ta bort alla blad och stjälkar
Syrénsaft på Johannes vis

Syrénsaft på Johannes vis

Vi blev glatt överrraskade av den fräscha och friska smaken. Ta bort den stora kvisten i varje blomklase, skiva citroner och lime tunt
Vinbärskräm 5-6 port

Vinbärskräm 5-6 port

Tryck ungefär hälften av bären mot kanten så att de går sönder helt lätt och låt resten av bären vara hela
Röda vinbärskräm

Röda vinbärskräm

Koka upp vinbär, vatten och socker. Ta kastrullen med saft och värm upp den igen, tillsätt mald vanilj
Rödvinbärskräm på beställning.

Rödvinbärskräm på beställning.

Just som man ska slå sig till ro lite kommer äldste sonen insusandes och talar om att han är sugen på att göra vinbärskräm
Vinbärscurd av vita vinbär

Vinbärscurd av vita vinbär

Sila av kärnor och skal. Koka vinbär med vatten. Låt svalna och sätt sen på lock. Mosa lite i vinbären så att saften kommer ut ordentligt

Röd vinbärscurd

Istället för att använda citronskal och saft så kokade jag ihop röda vinbär, lite vatten, citronsaft och lite rivet citronskal
Krusbärssaft med röda krusbär

Krusbärssaft med röda krusbär

Mosa bärenoch låt rinna av i en saftsil eller ett durkslag. Hon kom förbi i torsdags med lite tjälknöl (som var så möööööör så den smälte i munnen) och en flaska saft till oss
Vinbärsgelé på röda och svarta vinbär

Vinbärsgelé på röda och svarta vinbär

Jag gjorde inte bara svartvinbärssaft av vinbären jag plockade häromdagen utan även gelé. Gelé använder jag mycket i såser och grytor på hösten och vintern, ger otroligt god smak även om man bara tar en liten klick
Vinbärsgelè

Vinbärsgelè

Rör i grytan då ochoch kläm bären lätt mot kanten. Tillsätt sockret och låt saften koka upp under omrörning
Blåbärssylt

Blåbärssylt

Blåbärssylt är inget jag vanligtvis brukar koka av den enkla anledning att jag inte är särskilt förtjust i att gå i skogen och plocka bär (jag gillar inte att brottas med allehanda småkryp och dessutom riskera att dö av leda och tristess under tiden)
Blåbärssylt med timjan

Blåbärssylt med timjan

Koka ihop socker, bäroch timjan på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i balsamvinäger. Häll i väl rengjorda burkar och låt svalna
Blåbärssylt

Blåbärssylt

Blanda samman blåbäroch sockret i en kastrull. Låt stå och safta sig i ca. Blåbärssylt är något som är så gott om ni frågar mig
Blåbärssylt med lime och vanilj

Blåbärssylt med lime och vanilj

Jo, men det blev ett par turer i blåbärsskogen ändå. När det går att cykla fem minuter, gå tio meter in i skogen, parkera sig där och plocka ett par liter på en dryg halvtimme är det liksom svårt att låta bli

Och nu gör vi plommonsaft

Koka upp saften, rör sedan ner sockret och koka upp igen. Häll saften i rena och varma flaskor, ända upp
Alla dessa plommon!!!

Alla dessa plommon!!!

Detta skall stå precis lika länge som körsbärslikören, som svartvinbärssnapsen, alltså minst tre månader
Körsbärskaka

Körsbärskaka

Rör rumsvarmt smör mjukt tillsammans med vaniljsocker och hälften av florsockret. Lägg på urkärnade körsbär

7 gånger vinbär och krusbär

Vet inte hur det är hos er, men här dignar buskarna av vinbärochkrusbär,. Annars finns det ju en hel del annat man kan göra med sommarens bär,