Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner.
Det är gott med kikärter! De kan rostas i ugn, mixas till hummus eller användas i grytor och sallader. Kikärter är fulla med protein, järn och fiber och gör att du känner dig mätt länge. Koka gärna mycket på en gång, kikärter går utmärkt att frysa om det skulle bli några över.
Kokning
Kikärter 1 del
Vatten 3 delar
Beskrivning
Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten (en del kikärter – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid.
Skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter.
Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till.
Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.
Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart kikärterna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.
Egentligen föredrar jag att använda torkade kikärter som jag lägger i blöt och sedan kokar men det fanns inte tid till det idag så jag använder färdigkokta på burk, vilket alltså funkar precis lika bra
Torkade äppelringar. För något år sedan var jag helt besatt av torkad frukt, särskilt äpplen. Det är så gott och nästan så pass sött att man blir misstänksam
Kycklingen bytte jag ut mot kikärtor och jordnötssmöret mot tahina. Om du använder konserverade kikärtor ska de helst hällas av i durkslag, spolas med kallt och rinna av ordentligt innan de används
Häll av kikärtorna och skölj med vatten. Blanda runt kikärtorna med oljeblandningen. Häll upp kikärtorna på plåt och se till att de ligger utströdda och inte på varandra
Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt och ringla över olivoljan samt blanda runt vitlöken
Friterade kikärtor är nytt för mig, passar som snacks till en öl, eller till välkomstdrinken. Kikärtorna håller sig några dagar, så de går bra att förbereda i förväg
Rostade kikärter med curry. 4 april, 2017 at 8. 37 f m. Add a comment. ca 3 dl. 400 g kokta kikärter2 msk majsstärkelse1/2 tsk curry1 krm chilipeppar1/2 – 1 dl oljaSalt Häll av och skölj kikärterna i kallt vatten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.