1. Pajdegen: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
2. Pajskalet: Använd en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Tryck ut pajdegen direkt i en pajformen. Låt degen komma upp lite över kanten, så att den inte sjunker ner under gräddningen. Nagga och låt vila i kylskåp, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och förgrädda 15 minuter.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Skölj musslorna och släng bort alla öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Koka upp vinet i en kastrull. Lägg i musslorna och koka dem på hög värme under lock ca 5 minuter. Släng bort alla musslor, som inte öppnat sig under kokningen. Rensa musslorna, kasta skalen.
5. Blanda varmt musselspad och saffran. Koka ihop tills ca ½ dl återstår.
6. Skala räkorna. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och paprika ca 3 minuter. Salta och peppra.
7. Häll i saffrans- och musselspad och grädde, koka upp. Ta pannan från värmen och rör i osten. Rör i äggen, ett i taget, och rör om kraftigt tills allt blir väl blandat. Rör i gräslöken och persiljan
8. Häll fyllningen i pajskalet. Fördela över räkor och musslor. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.
Ugn 225°. Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Kavla ut och lägg i en form, 24 centimeter i diameter
Skal. Fördela först smöret i mjölet tillsätt därefter osten och vattnet och knåda till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen i 30 min
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Om du är en skaldjursälskare precis som jag så kommer du verkligen att gilla denna skaldjurspaj, jag har plockat på mig alla mina favoriter och har alla i en och samma paj
Gör så här. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen till en slät deg. Tryck ut degen i åtta portions pajformar (eller en stor)
Skaldjurspajen. Pajdegen. Smula ner matfettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.