Skaldjurspaj
Helena Toftling
Helena Toftling

Skaldjurspaj

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk vatten eller
  • Fyllning
  • 500 g musslor
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 paket saffran
  • 500 g räkor
  • 100 g scharlottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 200 g snackspaprika
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl riven ost
  • 3 st ägg
  • 3 msk gräslök, hackad
  • 3 msk persilja, hackad
  • salt o peppar

Beskrivning

    1. Pajdegen: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.

    2. Pajskalet: Använd en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Tryck ut pajdegen direkt i en pajformen. Låt degen komma upp lite över kanten, så att den inte sjunker ner under gräddningen. Nagga och låt vila i kylskåp, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och förgrädda 15 minuter.

    3. Sätt ugnen på 200°.

    4. Skölj musslorna och släng bort alla öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Koka upp vinet i en kastrull. Lägg i musslorna och koka dem på hög värme under lock ca 5 minuter. Släng bort alla musslor, som inte öppnat sig under kokningen. Rensa musslorna, kasta skalen.

    5. Blanda varmt musselspad och saffran. Koka ihop tills ca ½ dl återstår.

    6. Skala räkorna. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och paprika ca 3 minuter. Salta och peppra.

    7. Häll i saffrans- och musselspad och grädde, koka upp. Ta pannan från värmen och rör i osten. Rör i äggen, ett i taget, och rör om kraftigt tills allt blir väl blandat. Rör i gräslöken och persiljan

    8. Häll fyllningen i pajskalet. Fördela över räkor och musslor. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.