Börja med fyllningen.
Vispa ihop rivet smör med philadelphiaost, pepparkakskrydda och strösocker så den blir riktigt riktigt fluffig och ställ undan.
Smält smör i en kastrull, häll i mjölk och låt bli 37 grader. Smula jästen i bakskålen och häll över smör- och mjölkblandningen tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, socker, och nymald kardemumma. Tillsätt en större mängd mjöl, men inte allt och kör i maskinen i ca 10 minuter, tillsätt resten av mjölet allt eftersom, var försiktig och tillsätt mjölet lite i taget, det gör inget om degen är kladdig.
Om du knådar för hand så gör det också i minst 10 minuter.
Låt jäsa under kärlhandduk/kökshandduk i 30 minuter.
Kavla ut hela degen på ett bakbord, tillsätt liiite mjöl om degen är för kladdig. bred på fyllningen i ett rätt tjockt lager. Vik ihop degen och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen så den fyller plåten.
Kan bli lite kladdigt av fyllningen men det gör inget, blir sååå gott med mycket fyllning och rinner det ut så bre det ovanpå ?
Tillsätttillsist mjölet. Gröp ur liteinkråm. 112 dl vetemjöl, cirka, kan behövas något mer. 1vispad grädde. Blandningen får vara max 37 grader. 1Smula ned jästen och rör om tills den lösts upp. 1Tillsätt socker, salt och rör om. 1Arbeta degen kraftigti 7-10 minuter. 1Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter övertäckt av handduk. 1Lägg på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut så den blir ca 2 1/2-3 cm hög. 1Skär sedan degen i fyrkanter så stora som du vill ha dem, ända ner i plåten. Låt semlorna jäsa ca 30 minuter under bakduk. 1Grädda 225 grader i 12-15 minuter. 1Låt svalna och dela sedan upp semlorna försiktigt. 1Blanda mandelmassa, mjölk och inkråmtill en slät röra. 1Fyll semlorna med mandelmassablandningen och vispad grädde
Smörj och bröa en långpanna och häll i smeten. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Skala och skiva äpplena och blanda dem med kanel och strösocker, låt ligga och marinera en stund
En perfekt kaka tillfredagsfikat, då den gräddas ilångpanna och räcker till många. Hittade ett kakrecept imin hög med sparade, intressanta recept som jag tog och bakade förra helgen
Fast några saffransbullar blev det ju inte utan ist blev det pepparkaksbullar med vaniljfyllning, behöver jag tala om att jag är en av dom där som inte är impad av saffran
Lättgjorda små bullar med julstämningi. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rulla till små bullar, blir det för kladdigt så blöt fingrarnailite vatten
Helgen är över i ett nafs, vilket den alltid är när man ”bara” är ”ledig” om söndagarna. Vilket jag naturligtvistrivs bra med och räknar det som vår familjslivsstilkombinerat med träning och barnens sportaktiviteter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.