1 tsk
malen gurkmeja (kan uteslutas då det enbart ger färg)
1 msk
garam masala
1 tsk
salt
1 msk
smör/olja
2 dl
vispgrädde
80 g
bladspenat
1 förp
paneer eller halloumi
Beskrivning
Masala som betyder kryddblandning är grunden till flera klassiker inom indiska rätter. Man kan säga att det helt enkelt är en sås där tillbehören är fritt att tillsätta.
Det här receptet är gjort för en perfekt ost därav namnet Ost Masala.
Nu när du har alla ingredienser för denna gudomliga rätt är det dags att börja skapandet. Släpp klassisk skandinavisk matlagning och kasta dig in i masala processen.
Börja med att ta fram en kastrull, lämplig för volymen/portioner hellre större än mindre. Undvik stekpanna då detta bara krånglar till i matlagningsprocessen.
Ha en stavmixer till hands annars blir det svårt att få masalan slät.
Steg 1.
Koka upp vatten i en mindre kastrull.
Lägg nötterna i en bunke och häll på kokande vatten. Låt stå minst 10 min, gärna längre. Detta för att nötterna ska mjukna och mixas slät.
Steg 2.
Skala och finhacka lök och vitlök.
För att underlätta, lägg vitlöken i en skål tillsammans med riven ingefära och samtliga kryddor.
Steg 3.
Börja med att fräs löken mjuk i smör/olja ca 5 min i kastrullen.
Steg 4.
Tillsätt vitlök, ingefära och kryddor, fräs ca 1 min under omrörning.
Tillsätt tomater, nötter och ca 2 dl vatten.
Koka samman 10 min och mixa sedan grytan slät med en stavmixer.
Nu har du gjort basen och köket ger nu ifrån sig en fantastisk doft av indiska råvaror.
Steg 5.
Tillsätt grädde, sjud 3 min.
Smaka av med salt.
Tillsätt bladspenat och osten i bitar och låt allt bli varmt.
Servera med kokt ris.
- Använder du halloumi ost, va försiktig med saltet då halloumi som ni vet redan är väldigt salt.
- För att få fram de bästa smakerna av halloumi, stek den gyllenbrun i smör,
i tjocka bitar (ungefär i storlek som en sockerbit eller större) innan den tillsätts i masalan. Ju större bitar ju krämigare blir den och undviks bli hård och krispig som ett svårätet chips.
- Undvik kryddor från kända märken i matvaruhandeln så som santa maria etc.
Köp istället garam masala i en kryddbutik så vet du att du får riktig blandning.
Finns det ingen butik i närheten, beställ på nätet eller gör egen. Det finns lätta recept på nätet hur du blandar.
Masala avnjuts bäst med långkornigt ris och naan bröd,
jag köper alltid mitt ris i affärer med stort utbud av mellanöstern.
Är du osäker på vilken av de alla 100 sorterna du ska ta, fråga efter långkornigt som inte klibbar.
I min blogg kan du läsa och se bilder på hur jag gör världens godaste ris hur enkelt som helst.
Hoppas det smakar och njut nu av en riktig klassiker i gott umgänge.
Vispa ihop ägg + gräddmjölk och rör ner den rivna osten, salt & peppra. 150 gram riven ost. Blanda alla ingredienserna till pajskalet i matberedaren eller för hand
Häll ner äggen i pajskalet och toppa med riven ost. 2-4 dl riven lagrad ost. Strimla skinkan och varva skinka och 2 dl av osten i pajskalet. 2-4 dl riven lagrad ost
Blanda creme fraiche, skinka och ost. 3 dl riven ost. Lägg pannkakorna i en ugnssäker form, strö över lite ost och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15 min. 3 dl riven ost
4 3 dl vetemjöl 100 g margarin eller smör 3 msk kallt vatten 100 g rökt eller kokt skinka 3 dl riven ost med smak, max 17% 3 ägg 3 dl mjölk 1/2 tsk salt 1 krm peppar 1/2 tsk paprikapulver Till servering tomatsallad Lägg till i inköpslistan Så handlar du snabbare
Inlägget Tikka masala med kyckling eller oumph dök först upp på ZEINAS KITCHEN. 4 portioner tikka masala Marinad. 900 g kycklingfilé eller 2 påsar Oumph The Chunk 1,5 dl turkisk yoghurt 1 msk garam masala 1 tsk svartpeppar 1 tsk korianderpulver 1 tsk paprika- eller chilipulver 1 tsk salt Tomatsåsen. 4 portioner tikka masala. 1 msk garam masala
En helt vanlig grundpajdeg med ost och skinka som fyllning – ja det blev gårdagens middag här hemma. Skär skinkan i strimlor och lägg i pajskalet, toppa med riven ost
Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå. På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*
Pensla bullarna med ägg och strö sedan över osten. 4 dl ost. 1. Smula jästen i en bunke. 2. Smält smöret i kastrull, tillsätt sedan vatten och värm till fingervarmt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.