Ost Masala
STREETFOOD GEEK
STREETFOOD GEEK

Ost Masala

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ingredienser, basserader på 4 port.
  • 100 g cashewnötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 burk konserverade hela tomater á 400g
  • 1 tsk malen gurkmeja (kan uteslutas då det enbart ger färg)
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör/olja
  • 2 dl vispgrädde
  • 80 g bladspenat
  • 1 förp paneer eller halloumi

Beskrivning

    Masala som betyder kryddblandning är grunden till flera klassiker inom indiska rätter. Man kan säga att det helt enkelt är en sås där tillbehören är fritt att tillsätta.
    Det här receptet är gjort för en perfekt ost därav namnet Ost Masala.

    Nu när du har alla ingredienser för denna gudomliga rätt är det dags att börja skapandet. Släpp klassisk skandinavisk matlagning och kasta dig in i masala processen.

    Börja med att ta fram en kastrull, lämplig för volymen/portioner hellre större än mindre. Undvik stekpanna då detta bara krånglar till i matlagningsprocessen.
    Ha en stavmixer till hands annars blir det svårt att få masalan slät.

    Steg 1.
    Koka upp vatten i en mindre kastrull.
    Lägg nötterna i en bunke och häll på kokande vatten. Låt stå minst 10 min, gärna längre. Detta för att nötterna ska mjukna och mixas slät.

    Steg 2.
    Skala och finhacka lök och vitlök.
    För att underlätta, lägg vitlöken i en skål tillsammans med riven ingefära och samtliga kryddor.

    Steg 3.
    Börja med att fräs löken mjuk i smör/olja ca 5 min i kastrullen.

    Steg 4.
    Tillsätt vitlök, ingefära och kryddor, fräs ca 1 min under omrörning.
    Tillsätt tomater, nötter och ca 2 dl vatten.
    Koka samman 10 min och mixa sedan grytan slät med en stavmixer.

    Nu har du gjort basen och köket ger nu ifrån sig en fantastisk doft av indiska råvaror.

    Steg 5.
    Tillsätt grädde, sjud 3 min.
    Smaka av med salt.
    Tillsätt bladspenat och osten i bitar och låt allt bli varmt.
    Servera med kokt ris.

    - Använder du halloumi ost, va försiktig med saltet då halloumi som ni vet redan är väldigt salt.
    - För att få fram de bästa smakerna av halloumi, stek den gyllenbrun i smör,
    i tjocka bitar (ungefär i storlek som en sockerbit eller större) innan den tillsätts i masalan. Ju större bitar ju krämigare blir den och undviks bli hård och krispig som ett svårätet chips.

    - Undvik kryddor från kända märken i matvaruhandeln så som santa maria etc.
    Köp istället garam masala i en kryddbutik så vet du att du får riktig blandning.
    Finns det ingen butik i närheten, beställ på nätet eller gör egen. Det finns lätta recept på nätet hur du blandar.

    Masala avnjuts bäst med långkornigt ris och naan bröd,
    jag köper alltid mitt ris i affärer med stort utbud av mellanöstern.
    Är du osäker på vilken av de alla 100 sorterna du ska ta, fråga efter långkornigt som inte klibbar.

    I min blogg kan du läsa och se bilder på hur jag gör världens godaste ris hur enkelt som helst.

    Hoppas det smakar och njut nu av en riktig klassiker i gott umgänge.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.