Separera äggen - det är mycket viktigt att inga spår av äggula finns i äggvitorna.
Helst ska man separera äggen dagen före och låta äggvitorna stå oövertäckta i kylen över natten så lite vatten får chans att avdunsta.
Spara äggulorna för annat bruk.
Ta fram bunke, helst rostfri. Skura ur bunken med 1 tsk salt och 1 msk ättika. Skölj ur noga med kallt vatten och torka med hushållspapper.
Detta görs för att rena bunken helt och se till att inga spår av fett finns kvar.
Sätt ugnen på 175 grader. Häll hasselnötterna på en bakplåt och rosta dem med ständiga kontroller tills de är gyllenbruna och doftar gott. Rör om ett par gånger under tiden du rostar.
Ta ut nötterna och låt dem svalna.
Lägg nötterna i en handduk, vik handduken över nötterna och gnugga så skalet lossnar från nötterna. (Det kommer att sitta kvar en del skal, men det är ok).
Mal nötterna till ett fint mjöl.
Häll äggvitorna i bunken och vispa på lägsta hastighet tills skummet börjar lyfta.
Öka hastigheten på vispen och tillsätt socker lite i taget, och vispa en liten stund mellan varje tillsats av socker.
När marängen har fasta toppar är den klar. Testa gärna genom att vända skålen med marängen över svärmor eller liknande för att vara säker på att den är fast nog.
Häll ned nötterna i marängen och blanda med en slickepott. Här är det mycket viktigt att man jobbar försiktigt och snarare "skär" ner i marängen medan du snurrar på bunken så att inte någon luft försvinner ur marängen.
Lägg marängen i en spritspåse förberedd med tyll, t.ex stjärnformad.
Spritsa upp maränger på en bakplåt som du lagt ett bakplåtspapper på.
Välj storlek på marängen, antingen portion eller hela bottnar för att göra marängtårta av.
Strössla lite socker över marängerna om du vill att de ska bli extra knapriga.
Sätt ugnen på 125 grader.
Ställ in längst ned i ugnen och grädda till de är helt torra.
Öppna gärna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.
Lägg marängerna i tättslutande burk och göm dem på säkert ställe så inte ungarna hittar.
Ugn. 160º. Skålla mandeln, skala och rosta dem när de är torra, hacka mandeln i önskad storlek. Vispa äggvitorna till hård skum med saltet, fortsätt att vispa i florsockret, lite åt gången, vispa även ner riiven citronskal,kanel och vaniljsocker
Blanda ner både grovt och fint hackade hasselnötter, florsocker och äggvitor. Lägg bakplåtspapper i botten av en liten springform och bred ut nötmarängsmassan
En försvinnande god klassiker. Den lätta och nötaktigt söta marängen skapar en smaksynfoni tillsammans med fluffig osötad grädde och läckert syrliga vinbär, i två färger
Budapestrulle, Budapeststubbe eller Budapestlängd – ja, det finns många namn för denna godsaken. Dom flesta vet säkert vad en Budapestlängd är, men för er som inte vet så är det ett bakverk som består av nötmaräng, vispgrädde och mandariner
Kullakakor. 3 augusti 2016, 14. 40. Hallå. Vad sägs om en mördegskaka med frasig, nötmaräng på toppen. Blir ni sugna på att testa så kommer receptet nedan
Hej och hå. nu är jag precis klar med budapestrullen som får bli morgondagens fika på jobbet. Jag vet att detta är min kollegas favoritbakelse och jag har sagt för länge sedan att jag ska baka den till fredagsfikat någon dag till oss
Jag har länge funderat på att baka budapestrulle och passade på till mors dag. Varför jag inte bloggar om den förrän nu, är ren glömska för detta är absolut ett bakverk värt att blogga om
Kommentarer
Ccc
väldigt fint recept!
Ccc
Håller verkligen med
Ccc
Jag som skapat det :)
Ccc
asdasd
Logga in eller Registrera för att kommentera.