Ljummen potatissallad med brynt smör, 4-6 portioner
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
1 kg
små potatisar, gärna färskpotatis om det finns
100 g
smör
1 påse
ruccolasallad
8
rädisor
1 röd
lök
1 knippe
gräslök
Fredriks fika
Beskrivning
Gör så här:
1. Koka potatisen tills den är mjuk. Jag kokar alltid med skalet på om det inte är jättegrovt skal. Vill du skala så går det jättebra.
2. Bryn smöret, det gör man genom att smälta smöret i en kastrull. När det har smält så låter man det fortstätta att koka och rör hela tiden i botten så att det inte fastnar. Först bli det ett fint skum ovanpå smöret som sedan börjar sjunka undan, rör hela tiden och när smöret har en gyllenbrun färg och doftar magiskt är det klart. Om man vill variera kan man ha i lite örter precis när det brynta smöret är klart också.
3. Skölj och skiva rädisorna, finhacka rödlöken och gräslöken.
4. Dela potatisen medan den fortfarande är varm och lägg över i en bunke. Häll över det brynta smöret och vänd så att det blir smör över alla potatisdelar.
5. Varva ruccola, potatis, rädisor, rödlök och gräslök i en serveringsskål.
6. Servera ljummen, om du kyler den så stelnar smöret men då går det bra att micra den lite så den blir ljummen igen om det t.ex blir något kvar som du vill spara.
Bottna ett fat med potatisen och salta lätt. Toppa sen med räkor, ägg, rödlök, pepparrot och dill. Bryn smöret precis före servering i en kastrull eller stekpanna och fördela smöret över salladen
Garnera med dill och smörgåskrasse och toppa medbrynt smör precis före servering. Lägg upp ingredienserna på tallrikar med klickar av crème fraiche och rom
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.