4 port:
700g potatis,( King Edward) 1dl potatismjöl, 3 äggulor, 50gr brynt smör, 1tsk salt, 400g Pancetta eller rökt sidfläsk, 1 gul lök, 2tsk stött kryddpeppar, 400g sidfläsk,
Beskrivning
Skala och koka potatisen, pressa den, låt svalna lite, rör i potatismjöl,äggulor smöret och saltet. Blanda till en smidig deg, skär fläsket i små tärningar, hacka löken, stek fläsk och lök, blanda i kryddpeppar, ställ år sidan så länge. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull,
Rulla ut degen till en rulle och skär i ca 2cm tjocka skivor. Gör små gropar i mitten och lägg i fyllning, vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till lite.stek fläsket, håll varmt, koka kroppkakorna i omgångar ca 5 min, tills dom flyter upp, servera genast med fläsk, lingon och brynt smör.
Dom blir ännu godare om man steker på lite snabbt så dom får lite färg, gör det genast efter kokningen
Lägg i kroppkakorna. Man kan även dela kroppkakorna och steka dem i smör. 1 kg potatis (oskalad)300 g rimmat fläsk1 gul lök1/2 tsk krossad kryddpeppar1 ägg3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna medSmör, saltKoka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. 3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
Vik över deg så att kroppkakorna blir hela och rulla dem till bollar igen. Koka upp vatten och salt i en gryta och sjud kroppkakorna tills de flyter upp plus 3 minuter
Servera kroppkakorna med kallt eller smält smör samt rårörda lingon. Lägg i några kroppkakor åt gången och koka dem i ca 10 minuter, eller tills de flyter upp och i ytterligare 5 minuter
Häromdagen gjorde vi kroppkakor. Glutenfria kroppkakor (ca 4port)700g potatis (mjölig sort)1 1/2 dl potatismjöl3 äggulor50 g smör (brynt)Salt & pepparFyllning400 g rökt sidfläsk1 gul löklite smör till stekningen2 tsk nystött kryddpepparSkala och koka potatisen
Ingredienser Portioner. 4 1 liten gul lök 150 g rimmat sidfläsk 1/2 msk stött kryddpeppar 1 kg rå potatis 300 g kokt potatis 1 1/2 dl vetemjöl 1 tsk salt + salt till kokvattnet Till servering skirat smör rårörda lingon Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Häll vatten i en stor kastrull och salta och koka upp, lägg med hjälp av en hålslev i 5-6 st kroppkakor åt gången och låt koka i 5-6 minuter, även om de flyter upp snabbare så ska de vara kvar i vattnet 5-6 minuter och vänd dom då gärna några gånger
Mormors kroppkakor var det bästa jag visste. Och jag minns fortfarande det trauma som utspelades i hennes kök på kökssoffan, när hon hade lovat mig kroppkakor till middag och vi fick något helt annat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.