Hönökaka
catrineyngbro
catrineyngbro

Hönökaka

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • HÖNÖKAKA, 4 STORA KAKOR
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl vatten
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 10-11 dl vetemjöl

Beskrivning

    Gör såhär:

    1) Börja med att smälta smöret, häll i vattnet i det smälta smöret och kolla så tempen blir 37 grader (fingervarmt).

    2) Smula ned jästen i bunken (jag använde köksmaskin), häll i lite av vattnet och lös upp jästen. Häll i sirap, salt och olivolja. Häll i resten av vattnet och blanda runt.

    3) Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills du har en relativt lös deg, den ska alltså inte lossna från väggarna i bunken utan vara kladdig. Jäs den under plastfilm i bunken i 40 min.

    4) Dela degen i 4 delar, låt jäsa under bakduk ca 15 minuter till.

    5) Sätt ugnen på 275 grader, går din ugn inte till 275 grader går det bra med 250 grader. Ställ in en baksten eller en plåt med bakplåtspapper i ugnen.

    6) Kavla ut bullarna till runda kakor (ca 1 cm tjocka), låt jäsa under bakduk i 15 minuter till.

    7) Nagga dem innan gräddningen, grädda sedan i 5-10 minuter tills de fått fin färg. Se upp på slutet så de inte bränns.
    Avnjut med smör och ost, halleluja så gott alltså!

    Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg! Niinis kitchenlife

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.