1) Börja med att smälta smöret, häll i vattnet i det smälta smöret och kolla så tempen blir 37 grader (fingervarmt).
2) Smula ned jästen i bunken (jag använde köksmaskin), häll i lite av vattnet och lös upp jästen. Häll i sirap, salt och olivolja. Häll i resten av vattnet och blanda runt.
3) Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills du har en relativt lös deg, den ska alltså inte lossna från väggarna i bunken utan vara kladdig. Jäs den under plastfilm i bunken i 40 min.
4) Dela degen i 4 delar, låt jäsa under bakduk ca 15 minuter till.
5) Sätt ugnen på 275 grader, går din ugn inte till 275 grader går det bra med 250 grader. Ställ in en baksten eller en plåt med bakplåtspapper i ugnen.
6) Kavla ut bullarna till runda kakor (ca 1 cm tjocka), låt jäsa under bakduk i 15 minuter till.
7) Nagga dem innan gräddningen, grädda sedan i 5-10 minuter tills de fått fin färg. Se upp på slutet så de inte bränns.
Avnjut med smör och ost, halleluja så gott alltså!
Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg! Niinis kitchenlife
Förra helgen fyllde jag på frysen med Adams absoluta favoritbröd. De glutenfria hönökakorna ( originalreceptet kommer härifrån) som jag har tipsat om flera gånger
Amandas favoritbröd är hönökaka och igår överraskade jag med att baka egen hönökaka till frukost. Till min stora förtjusning så föll den min lilla tjej i smaken och vann över den köpta varianten
Nybakade Hönökakor. Vaknade tidigt som vanligt, känner mig så nöjd när klockan är halv sju och det är en ny dag, i perioder behöver man inte så mycket sömn och ibland är det tvärtom
Smula jästen, värm vattnet med fettet till 37° och lös upp jästen, använd först bara någon deciliter av degspadet och häll på resten när jästen är löst
Testade att baka ett nytt frukostbröd häromdagen, Hönökaka. Hönökaka Till 4 stora kakor 50 g jäst 5 dl vatten 2 msk olja 1 dl ljus sirap 2 tsk salt 2 dl rågsikt 10 dl vetemjöl Gör så här
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.