Bullar
mimmimi
mimmimi

Bullar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Bullar
  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl iMat
  • 14 dl vetemjöl special
  • 2 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl socker
  •  
  • Fyllning
  • 300 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 6 tsk kanel
  •  
  • Topping
  • Olja
  • 1 dl strösocker
  • Pärlsocker

Beskrivning

    40 bullar:

    Smula sönder jästen i en bunke.
    Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt.
    (ju kallare mjölk desto mindre kladdigt desto mindre vetemjöl desto saftigare bullar. Men för kall mjölk gör att jästen inte reagerar).
    Häll lite degspad i jästen, rör om och lös upp jästen.
    Häll i resten av degspadet och rör om.

    Tillsätt:
    Salt
    Socker eller sirap
    Kardemumma
    Rör om.

    Häll i 10 dl vetemjöl.
    Arbeta ihop till en smidig deg.
    Tillsätt 4 dl mjöl.
    Knåda tills degen är fast, den behöver inte släppa helt från kanterna.


    Jäsning:
    Täck med duk och låt stå någonstans utan vinddrag.
    Jäs degen i 45 minuter till dubbel storlek.

    Smält smöret till fyllningen.
    Låt stå i kylen för att svalna.

    Blanda socker och kanel i ett glas.

    Gör sockerlag
    (rör 1 dl vatten och 1 dl socker på spisen tills sockret löst upp sig helt).

    Blanda det svalnade smöret med socker/kanel.

    Knåda degen ordentligt.
    Dela degen i två delar.
    Kavla ut degen till ganska tunna fyrkanter.
    Bred på fyllningen på fyrkanterna.
    Vik över den andra halvan och kavla ut/platta till lite om möjligt.
    Dela i två remsor som hålls ihop lite överst.
    Fläta ihop och snurra bullarna.

    Lägg bitarna i bullformar.
    Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

    Sätt ugnen på 200 grader.

    Blanda:
    Olja med jättelite vatten.

    Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
    Grädda i mitten av ugnen 12 minuter i 200º.

    Direkt när bullarna kommit ut från ugnen:
    Pensla med sockerlaget.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.