Smula sönder jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt.
(ju kallare mjölk desto mindre kladdigt desto mindre vetemjöl desto saftigare bullar. Men för kall mjölk gör att jästen inte reagerar).
Häll lite degspad i jästen, rör om och lös upp jästen.
Häll i resten av degspadet och rör om.
Tillsätt:
Salt
Socker eller sirap
Kardemumma
Rör om.
Häll i 10 dl vetemjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Tillsätt 4 dl mjöl.
Knåda tills degen är fast, den behöver inte släppa helt från kanterna.
Jäsning:
Täck med duk och låt stå någonstans utan vinddrag.
Jäs degen i 45 minuter till dubbel storlek.
Smält smöret till fyllningen.
Låt stå i kylen för att svalna.
Blanda socker och kanel i ett glas.
Gör sockerlag
(rör 1 dl vatten och 1 dl socker på spisen tills sockret löst upp sig helt).
Blanda det svalnade smöret med socker/kanel.
Knåda degen ordentligt.
Dela degen i två delar.
Kavla ut degen till ganska tunna fyrkanter.
Bred på fyllningen på fyrkanterna.
Vik över den andra halvan och kavla ut/platta till lite om möjligt.
Dela i två remsor som hålls ihop lite överst.
Fläta ihop och snurra bullarna.
Lägg bitarna i bullformar.
Låt bullarna jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda:
Olja med jättelite vatten.
Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 12 minuter i 200º.
Direkt när bullarna kommit ut från ugnen:
Pensla med sockerlaget.
Dessa bullar är kalljästa, det gör att de blir lite wienerbrödsaktiga. De går utmärkt att frysa in efter jäsningen och grädda dem i ugnen enligt receptet när man vill ha färska bullar
Bullar till fikat är en riktig klassiker. De kan varieras på många olika sätt både när det gäller smak och utseende, allt från släta bullar till snurror, knutar mm
favoritbullar. Gugges vanilj bullar fyllda och formade med kärlek. Vill du göra hjärtformade bullar som jag gjorde denna gången så rulla degen från ena långsidan mot mitten, och lika från andra hållet
Ett riktigt gott recept på solskens bullar. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker. Låt bullarna jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i 30 min. Låt bullarna jäsa i 10 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min
kanelbullar,. vaniljbullar,. Äppelbullar. Bakade lite olika bullar i dag. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och rulla/doppa dem i strösocker
Min dotter älskar bullar, vanliga hederliga kanelbullar. Här är ett riktigt gott recept med en variant där jag har blandat kanel och kardemumma i bullarna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.