Jordgubbstårta
mimmimi
mimmimi

Jordgubbstårta

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • TÅRTBOTTEN, 4 st
  • 150 g margarin (Carlshamn)
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl kikärtsspad
  • 1,5 dl havremjölk
  • 4 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • Ströbröd
  • Margarin att smöra formarna med
  • FYLLNING (funkar men ska förbättras)
  • 1 paket Oatly vaniljsås
  • Jordgubssylt
  • GRÄDDSPRITS
  • 3 dl strösocker
  • 4 tsk Dr Oetker vegegel
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 0.5 dl vatten
  • 1,5 dl Alpro soya cuisine matlagningsgrädde
  • 4 dl Alpro soya cuisine vispbar (inte Aito eller Planti)
  • TOPPING
  • 750 g färska jordgubbar

Beskrivning

    Ugn 175°
    Gräddspritsen ska förberedas minst 5 timmar innan.

    GRÄDDSPRITS
    I en mindre skål:
    Blanda ut vegegelen med citronsaften
    Tillsätt vatten + matlagningsgrädden och rör om

    Lägg sockret i en kastrull
    Tillsätt allt som ligger i den mindre skålen och rör om

    Koka upp under omrörning tills allt tjocknar.
    Det ska koka i ca 1,5 minuter.

    Häll över blandningen i en stor skål och ställ in i kylskåpet i 15 minuter.

    Vispa den andra grädden fluffigt.
    Vänd ned grädden i skålen som står i kylen och blanda väl med en slev (vispa ej).

    Låt stå i kylen minst 4 timmar.
    Det går bra att stå över natten. Blandningen kommer kännas hård på morgonen men det är bara att röra om med en sked så blir den perfekt.

    - - -

    TÅRTBOTTEN
    Smörj och bröa tårtformarna (även om det är teflon för smeten fastnar ganska ordentligt)

    Vispa strösocker och kikärtsspad vitt och pösigt, det ska tjockna men inte bli marängsmet.

    Blanda i en skål:
    Vetemjöl
    Bakpulver
    Vaniljsocker
    Salt

    Smält margarinet

    Häll ned i den första skålen:
    Margarin
    Havremjölk
    Den torra blandningen
    ...vispa ganska försiktigt tills smeten är jämn utan att överarbeta.

    Häll smeten i en spritspåse och klipp ett hål direkt i påsen.
    Spritsa smeten över tårtformarna eftersom det lätt blir för mycket annars då smeten inte är så rinnig.
    2 till 2,5 dl per 20cm form.
    Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter.

    - - -

    FYLLNING
    Dela jorgubbarna på mitten
    Vispa vaniljsåsen från Oatly fluffig
    Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och använd ingen metallsprits utan klipp ett mindre hål direkt i påsen. Spritsa pga att det blir för mycket annars.
    Lägger man på för mycket sylt eller vaniljkräm så pressas det ut från sidorna när man lägger på nästa tårtbotten. Det kommer dock alltid åka ut lite på sidorna som man kan torka bort.

    - - -

    UPPBYGGNAD
    Tårtbotten
    Tunt lager jordgubbssylt
    Spritsa vaniljkrämen ovanpå
    Upprepa 2 gånger
    Lägg på översta tårtbotten
    Smeta ett lager av grädden så att jordgubbarna har något att fastna på.
    Lägg på alla jordgubbar (ej blöta) men lämna 3 cm tomt längsmed kanten.
    Spritsa grädden med Wilton 1M.
    Spritsa grädden från kantens topp (inte hela vägen in till jordgubbarna) och nedåt.
    Spritsa ett sicksack-lager med grädde mellan jordgubbarna och kanten.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.