Korvtillverkning ute på ön hos barnens farmor och farfar. Idag var det dags för en av de traditionerna som jag tycker är en av de mysigaste så här i jultider
Han har vankat en del och "tiggt" godis så fort jag rest mig upp (har pluggat hela dagen). Det går ju åt en hel del godis som belöning vid hundträning och kan man då göra eget någon gång ibland så varierar det ju utbudet i affären ordentligt
Dra av från plattan. PS receptet kommer från boken "Lakrits" av Elisabeth Johansson. 5 dl mörk sirapev 3-4 droppar anisdropparlite svart hushållsfärgLös lakritspulvret i vattnet och värm det i en kastrull på spisen. Sätt bunken i en kastrull med vatten (dvs ett vattenbad) och värm äggsockerblandningen till 55-60 grader under vispning. 5 dl mörk sirap
Fram med lakritspulvret och kavla upp ärmarna. Kakan100 gram smör2 st ägg3 dl strösocker3 tsk lakritspulver2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix4 msk kakao1 tsk vaniljsocker1 krm saltsmör och mjöl till formenGlasyren175 gram mörk choklad2 dl vispgrädde2 tsk lakritspulver2 st torkad, finhackad chilifrukterflingsalt att strö över alternativt lite lakritspulverSmält smöret. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ca 15-17 minuter. 175 gram mörk choklad
Jag valde att göra en kall buffé med medelhavsmat, min favorit. 1 burk Zeta creme av soltorkade tomater á 140 g. Sätt ugnen på 175 grader. Stek klart kycklingen i ugnen ca 15 min. 1 pkt fetaost á 150 g. 1 burk Zeta creme av soltorkade tomater á 140 g. 1 pkt fetaost á 150 g
Den här buffén har upptagit en läskigt stor delav min lediga tid dom senaste veckorna. Jag har funderat, planerat, handlat, fixat, lagat mat, skrivit och fotat i åtskilliga timmar
Själv är jag van vid en massa olika "lätt-smör" som av naturen är behagligt bredbara. Dag två tar du och häller av kärnmjölken ("vattnet") från grädden
Skölj av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Lägg på ett lock och låt köttet sjuda, ca 1 1/4 timme tills innertemperaturen är 75º. Koka upp under omrörning, 3–5 minuter. 5 dl vatten. 5 st persiljestjälk. 5 msk riven pepparrot
Smaka av med salt och pep-par. Låt pärllökarna ligga i en skål med varmt vatten i 5 minuter, så blir de lättare att skala. Lägg lök och kött i kokspadet och koka upp och låt sjuda, 45–50 minuter. I tryckkokare är koktiden ca 15 minuter efter tryckhöjning. 5 dl vatten. 5 dl vatten
För vår del denna söndag hade vi fyra små potatisar, morötter och créme fraiche i kylen. Tjälknöl är nog något av det lättaste i matväg, det lagar sig själv i ugnen över natten
Torka av köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Koka upp coca-cola, rivet skal och pressad saft av apelsin, rosmarin, svartpep-par, hackad ingefära, skalad och skivad vitlök, salt och balsamicovinäger, i en gryta eller tryckkokare
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.