Hemma hos hos träffas största delen av familjen för att äta påskmiddag tillsammans. Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
Vi har inget överflöd av viltkött så därför väljer jag ut godbitar som just tjälknöl. Dagens recept, denna goda, klassiska svenska tjälknöl har väl ingen undgått att smakat på hoppas jag
Vi får vildsvinskött av mina föräldrar, och oftast är det redan infruset. Låt köttet stå i den nedre delen av ugnen 6-15 timmar beroende på vald ugnstemperatur och köttets vikt. När jag lagar tjälknölav vildsvin tar det oftast runt 5-6 timmar. 1 dl grovt havssalt. 1 dl grovt havssalt
Tjälknöl är en klar favorit hos mig och familjen eftersom den blir vansinnigt god, mör och saftig. Den kokta steken var ny för mig, men en tydlig smak av vin och en väldigt god rödvinsås av buljongen så kommer jag definitivt laga den igen
Häll av lagen, skiva tunt och servera med potatissallad. I vanliga fall gör man ju tjälknöl på djupfryst kött, men i det här receptet använder du tinat kött
Skölj av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Koka upp vatten, salt, skalad och klyftad lök, skalad morot i bitar, ska-lad rotselleri i bitar, vitpeppar, lagerblad, timjan och persilja i en gryta eller tryckkokare
Torka av köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Koka upp coca-cola, rivet skal och pressad saft av apelsin, rosmarin, svartpep-par, hackad ingefära, skalad och skivad vitlök, salt och balsamicovinäger, i en gryta eller tryckkokare
Revbensspjäll av Lamm. Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan. Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras
Skölj avälgstekarna, men låt dessa ligga kvar i nätet. Det bekräftas av den blöta rödorangea mattan av löv, det outtröttliga regnet som smattrar på fönsterblecken och den lite slöa och mysiga söndagsattityd som delas av hela familjen
Det här är definitivt något av det godaste jag har ätit på länge. Tjälknöl på rostbiff. Förbereder man bara ordentligt så har man en middag av världsklass
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.