Tvätta citroner och apelsiner i hett vatten med rotborste. Skala citrusfrukterna med potatisskalare och häll skalet i en ren 10 l hink eller kastrull (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller)
Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 500 ml svagdricka
2 bröd1,5 dl russin1 dl vatten50 g jäst50 g smör el margarin5 dl svagdricka1 dl ljus sirap1 tsk salt2 tsk malen ingefära1 tsk mald nejlikaCa 14 dl rågsikt1 msk ljus sirap1 msk vattenBörja med att koka russinen mjuka i vattnet, det tar några minuter. Smält smöret och tillsätt svagdrickan och värm till 37 grader
4 dl must eller svagdricka. Smält smöret och tillsätt must och öl, låt bli 37 grader fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vätskan
Häll den ljumma blandningen av svagdricka och margarin över det skållade grova mjölet. Koka upp 5 dl svagdricka i en kastrull. Slå den kokheta svagdrickan över 6 dl grovt rågmjöl, 330 g, i en bunke som rymmer 3 liter. Lös upp jästen i ca 2 dl kall svagdricka. Ljumma 3 dl svagdricka och margarin i en kastrull och låt det bli fingervarmt, 37°C. 1 liter svagdricka
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.