Du kan bjuda den både till fest och vardags. DAGENS RECEPT 15-02-08KINESISK BIFF MED LÖKNågot mer snabblagat, aptitretande och bekvämt än kinesisk biff med lök kan man knappast tänka sig. 4 portioner500 g benfritt nötkött av innanlår1 msk matolja1 tsk salt2 krm svartpeppar2 msk soya1 dl vatten4 - 5 stora gula lökar3 dl vatten1 krossad vitlöksklyfta1 msk potatismjöl eller maizenaSkär köttet i mycket tunna strimlor. Låt rätten sjuda sakta under lock ca 15 minuter. Ca 15 minuter att förberedaCa 15 minuter att efterstekaBilligare. Tillsätt mot slutet av efterstekningen 1 liten burk smörstekta champinjoner och smaksätt rätten med litet ingefära och ev litet farin. Från Nya Mästerkocken 1985 Du kan bjuda den både till fest och vardags
Det är alltså bäst att tillaga den samma dag du köpt den (det där har förändrats nu. DAGENS RECEPT 15-03-22. 1½ tsk salt. 2 krm vit- eller svartpeppar. 1 ägg. 1 finstrimlad purjolök. 1 dl vitt, okryddat ströbröd. 2½ dl vatten eller mjölk. ca 150 g god ost i skivor. Till 2 - 3 portioner. bara 1 dl vätska att späda med. Till 8 - 10 portioner. Grädda 2 formar. Grädda färsen i ugn vid 175 grader ca 45 minuter eller tills den fått lätt färg och verkar genomgräddad. Är köttsaften som sipprar ut fortfarande röd måste du steka färsen ytterligare ca 10 minuter. Ca 20 minuter att förbereda. Gör färsen som i vårt recept, men blanda i 1 dl rårivet rotselleri och 1 dl rårivet syrligt äpple. Späd med vatten, men ta bara 1½ dl vätska till vårt recept. Tillsätt den strimlade purjolöken men också 1½ dl finhackade inlagda rödbetor, 2 - 3 msk kapris och 3 msk hackad persilja. Beräkna 2 msk ädelost och 4 msk vanlig riven ost till vår sats färs. Laga gärna 2 formar på en gång och frys den ena när den är absolut kall. Från Nya Mästerkocken 1984 4 - 6 portioner. 1½ tsk salt. 2 krm vit- eller svartpeppar. 1 ägg 1 finstrimlad purjolök. 1 dl vitt, okryddat ströbröd. 2½ dl vatten eller mjölk. ca 150 g god ost i skivor
När den svalt är det dags för glasyren. 1,5 dl. 150 gr. 1,5 dl. 2 äggulor. Sätt ugnen på 175C och klä en långpanna med bakplåtspapper. Grädda nederst i ugnen i 15 minuter. 1,5 dl kallt vatten. 150 gr smör. 1,5 dl strösocker. 2 äggulor Kokosflingor att strö över
Gör den gärna dagen innan och värm den utan att låta den koka strax innan den ska serveras. DAGENS RECEPT 14-09-16. 2 gula lökar. 1 burk skalade tomater, 400 g. 2 msk olja. 1 dl vitt vin. 1 vitlöksklyfta. 1 krm timjan. 1 msk vetemjöl. 250 g spaghetti. 1 dl riven parmesan. Ca 15 minuter att förbereda. Byt ut lökklyftorna mot hela små schalottenlökar samt tillsätt 100 g små, färska champinjoner. Låt dessa koka med 10 minuter. Från Nya Mästerkocken 1985 5 - 6 portioner. 2 gula lökar. 1 burk skalade tomater, 400 g 2 msk olja. 1 dl vitt vin. 1 vitlöksklyfta ½ tsk rosmarin. 1 krm timjan. 1 msk vetemjöl. 250 g spaghetti. 1 dl riven parmesan
DAGENS RECEPT 14-10-11CHOKLADTÅRTA MED BANANERNågon gång emellanåt är det skönt att glömma allt vad kalorier heter och njuta av en riktigt smaskig tårta. 1tårta150 g smör eller margarin300 g brun farin2ägg1 tsk vaniljsocker3 medelstora mogna bananer85 g blockchokladca 4 dl vetemjöl1 tsk bakpulver2 msk vattenBlanda rumsvarmt matfett med farin till en jämn massa. Blanda ägg, vaniljsocker och mosade bananer (det ska vara ca 2½ dl mos av bananerna) och rör ned blandningen i massan. Fördela smeten i 2 smorda springformar och grädda bottnarna i 200 graders ugn ca 35 minuter. Rör drygt 50 g smör eller margarin och 250 g florsocker smidigt. Tillsätt ½ tsk vaniljsocker och 1 - 2 msk mjölk så att crèmen blir smidig i konsistensen. Från Nya Mästerkocken 1985 Den här tårtan är sammanlagd med en speciell choklad-banancrème, som beskrivs nedan. 1 tårta. 150 g smör eller margarin. 2 ägg. 1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver. 1 tsk salt. 2 ½ msk olja + att steka i. 2 dl vatten. Stek kakorna i en väloljad panna, ca 2 min på varje sida. 1 ½ tsk bakpulver. 1 tsk salt. 2 ½ msk olja. 2 dl vatten
1 citron. 1/2 fisk eller hönsbuljongtärning. (1 msk vitt vin eller vermouth). Sätt ugnen på 190 grader. Riv under tiden skalet av citron och pressa ur 2 msk saft. 1 citron. 1/2 fisk eller hönsbuljongtärning. 1 msk vitt vin eller vermouth)
DAGENS RECEPT 14-10-27UGNSSTEKT REGNBÅGE I GRÄDDSÅSPröva denna verkligt fina fiskrätt, som är len och mild i smaken. 4 portionerCa 800 g filéer av regnbåge1 msk citronsaft2 tsk saltcitronpepparsvartpeppar2 dl crème fraîche1 dl vispgräddeGarnering. Stek fisken i ugn, 175 grader, 30 - 40 minuter beroende på filéernas tjocklek. Ca 10 minuter att förbereda30 - 40 minuter i ugnenVariation. Häll sedan över en blandning av 1½ dl crème fraîche, ½ dl torrt vitt vin och 1 dl vispgrädde. För att få ca 800 g färdig filé av regnbåge behöver du 2 fiskar à ca 1 kg. Låt spadet koka 15 - 30 minuter. Från Nya Mästerkocken 1985 4 portioner. 1 msk citronsaft. 2 tsk salt. 2 dl crème fraîche. 1 dl vispgrädde. 175 grader. Ca 10 minuter. 1½ dl crème fraîche. 1 dl vispgrädde. 2 fiskar ca. 1 kg
Det var en riktigt kul dag i köket på Allé och nu är jag redo att använda den gamla Husqvarnakvarnen som jag hittade på loppis för en femtiolapp för att göra korv i långa banor
DAGENS RECEPT 14-07-22. 1 stor gul lök. 2 tsk maizena. 1 burk skalade tomater, 400 g. 2 vitlöksklyftor. 1 tsk oregano. 2 äggulor. 2 äggvitor. Täck formen med folie och ställ in den i 200° ca 15 minuter. Häll såsen i formen och ställ tillbaka den i ugnen ca 15 minuter. Från Nya Mästerkocken 1985 4 portioner. 1 stor gul lök. 2 tsk maizena. 1 burk skalade tomater, 400 g 2 vitlöksklyftor 1 tsk oregano
DAGENS RECEPT 14-09-04. 2 gula lökar. 1 stor aubergine. 1 zucchini. 1 röd paprika. 1 grön paprika. 6 tomater eller 1 burk, 400 g. 2 - 3 krossade vitlöksklyftor. 2 tsk basilika. 1 tsk salt. ½ dl olja eller 1 dl buljong. Börja med att blötlägga lergrytan med lock ca 15 minuter i kallt vatten. Eller använd 1 burk tomater med spad (då kan du utesluta vattnet i receptet). Ställ grytan i kall ugn och sätt värmen på 200°. Låt grytan stå i ugnen ca 1½ timme. Ta ut grytan och låt den stå med locket på ca 15 minuter. Ca 20 minuter att förbereda. Ca 1½ timme i ugnen. Ca 15 minuter att eftersteka i grytan. Sätt formen i varm ugn och låt den stå inne ca 1 timme. När du använt din lergryta ca 100 gånger är det dags att rengöra den ordentligt. Fyll den då med vatten, tillsätt litet oparfymerat diskmedel och ställ in det hela i 200° ugn ca 1 timme. Från Nya Mästerkocken 1985 4 portioner. 2 gula lökar. 1 stor aubergine. 1 zucchini 1 röd paprika. 1 grön paprika. 6 tomater eller 1 burk, 400 g 2 - 3 krossade vitlöksklyftor. 2 tsk basilika. 1 tsk salt. ½ dl olja eller 1 dl buljong
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.