Sataysås
kokschefen.se
kokschefen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor1-2 röda chilifrukter (beroende på tycke & smak)250g jordnötssmör eller jordnötter
  • 5 dl kokosmjölk2,5 dl vattenketjap manis 
  • Gör så här:Hacka lök
  • vitlök och chili mycket fint. Fräs lök och vitlök i olja i en rymlig kastrull
  • rör flitigt ca 8 min på låg värme. Tillsätt chili och fräs allt ytterligare någon minut.  Ta av kastrullen från plattan och tillsätt jordnötssmör. Blanda ordentligt och ställ tillbaka kastrullen på plattan
  • tillsätt kokosmjölk och vatten. Koka upp på låg värme så att det inte bränns. Smaka av med ketjap manis. Variant 2   För 4 personer   
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk olja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 krm ingefära
  • malen
  • 1 krm spiskummin
  • malen
  • 1 krm koriander
  • malen
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 msk farinsocker
  • ½ tsk salt
  • 100 g jordnötssmör eller jordnötter
  • malda i kvarn eller ”mosade”  i mortel
  • 1 msk limejuice
  • 5 dl vatten + 3 msk under sjudning 
  • Gör så här:Skala och finhacka vitlökenHetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök
  • ingefära
  • spiskummin och koriander någon minut under omrörning.Blanda ner alla övriga ingredienser
  • koka upp och låt det sjuda tills såsen tjocknar
  • 3-4 minuter. Rör om då och då. Späd med vatten om det behövs när såsen värms upp på nytt. Den ska inte koka.  Variant 3 För 4 personer 
  • 1 msk röd currypasta
  • ½ msk olja
  • 3 dl kokosmjölk
  • 1 tsk fisksås
  • 4 msk jordnötssmör
  • 1 tsk strösocker 

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.