Denna gång hade matvalet sitt ursprung ur vinvalet - vi tänkte jämföra spanska druvan Albarino med portugisiska Alvarino över helgen (öppna båda på fredagen och låta dem ingå i måltiden även på lördagen) - sannolikt skulle vi hitta likheter, då det i grunden är samma druva
När vi hade vinprovning hemma hos mig i fredags bjöd jag förstås på mat också. Förutom att det är gott att äta något tillsammans är tanken att vi också ska prova vinerna tillsammans med en maträtt
Tant Gul | Välkommen att titta in i min fotoblogg om mat och vin…
Dessutom fanns det "mättnadsgrader" i kokboken och 10-12 var lagom, så det fanns utrymme för denna lilla också. Egentligen skulle det (enligt kokboken) serveras med blommigt, oekat och friskt som krävdes där men Oballo Albariño (2699) fanns inte på mitt systembolag så jag fick hjälp att välja något annat
-) men denna var ett bra alternativ när det är dags för variation i matlagningen till fredagsmyset. Ett bra vin som passade perfekt till grytan var detta Valdamor Albariño från Spanien, 72262 från beställningssortimentet
12-16 färska pilgrimsmusslor. Lägg upp på tallrik, sallad gör plats i mitten för den rostade blomkålspurén, en klick med blomkålspurén, ovanpå 3-4 pilgrimsmusslor, strö panchettan över. 12-16 färska pilgrimsmusslor
Vackert för såväl öga som gom. 4 personer. 4 st tunnbröd. 4 st avocado. 1 burk Lyx Skagenröra eller annan skaldjursröra som du köper hos din fiskhandlare alt
Hetta upp en stek- eller grillpanna. Follas Novas Albariño, Spanien. Morotssoppa med sting. En värmande, färgglad och superenkel soppa med lite chilisting
1583 Albariño de Fefiñanes 2014, Rias Baixas, Spanien, nr 94450, 185 kr. Friskt och fräscht vin på albaiñodruvan från Rias Baixas i Spaniens nordvästra hörn
Frisk och fräsch albariño från spanska Rías Baixas - precis vad man vill ha när solen och värmen äntligen har förstått att almanackan säger att vi befinner oss i maj månads andra halva
Et bien sûr mettre les mise-en-bouches à la table. Avec la soupe nous avions un verre de blanc Follas Nouvelle Albariño qui avec sa fraîcheur chantait bien avec les herbes et la couqille
Smaka av tomatvattnet, häll sedan upp det i en liten kastrull och rör ner agar-agar. 1/2 g agar-agar. Martin Codax, Albariño, Rias Baixas 2006 Spanien. 1/2 g agar-agar
3-4 hg Hälleflundra file´. 3-4 hg Laxfilé. Till detta passar det bra med vin med Pinot noir druvan eller Cabernet Sauvignon och även Albarino druvan om man föredrar vitt vin till fisk 4 personer 3-4 hg Hälleflundra file´. 3-4 hg Laxfilé
Blanda försiktigt sallad, persilja, citronsaft och -skal och olivolja med kål och oliver. 6263 Folklore Albariño, 99 kronor. Laga ostgratinerade tunnbrödssnittar à l’Alsace Lax med rostad blomkålssallad och currysås Ingredienser (4 personer) 600 g benfri laxfilé i portionsbitar 1 tsk salt 1 krm nymalen svartpeppar Blomkålssallad 1 blomkålshuvud, 800-900 g 1 ½ -2 dl gröna pimientofyllda oliver, gärna stora 1-2 msk rapsolja 1-2 krm salt 1 krm nymalen svartpeppar 200-300 g blandad sallad, gärna både grön och röd 1 dl grovhackad persilja eller rucola rivet skal av 1 citron 1-2 msk pressad citronsaft 2 msk rapsolja lite flingsalt nymalen svartpeppar Currysås 2 dl gräddfil 1 dl majonnäs 1-2 tsk curry salt Gör så här Blomkålssallad. Rosta blomkålen mjuk och gyllenbrun, 15-20 minuter. Krydda laxen med salt och peppar, stek den i panna ett par minuter per sida eller i 200 graders ugn, 10-12 minuter. 800-900 g. 1 ½ -2 dl gröna pimientofyllda oliver. 1-2 msk rapsolja. 1-2 krm salt. 200-300 g blandad sallad. 1-2 msk pressad citronsaft. 1-2 tsk curry. 10-12 minuter
AperitifMichel Turgy Brut Blancs Grand Cru - en torr champagne som vi startade kvällen med och till det hade jag gjort en kräm av tångcaviar, rödlök och creme fraiche och bakat små runda kumminknäcke
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.