Smördegspajermed karamelliserad lök och parmesan till förrätt, lasagne med spenat, tomat och chévre till varmrätt och avslutningsvis apelsinfiléer (de små fiskarna som morfar kallar dem) i sockerlag medsaffran, kanel och nejlika med en klick glass och rostade pistaschnötter
Dessa gjorde jag medsaffran och apelsin en riktigt julig smak. ca 12 st 4 äggulor 2 dl socker 75 g smör, rumsvarmt 1 apelsin eller citron, rivet. 1 apelsin eller citron
ca 40 små 200 g grovt riven mandelmassa 1 äggvita 1/2 dl färskpressad apelsinjuice 1 påse saffran (à 0,5 g) 250 g rumsvarmt smör 1 1/4 dl florsocker ca 200 g smält mörk choklad Lägg till i inköpslistan
Blanda ut saffranet i lite socker, ev tillsätt lite alkohol för att förstärka saffranssmaken. Tillsätt mjölblandningen i äggblandningen och till sist det smälta smöret och det rivna apelsinskalet
Idag gjorde jag cantucci medsaffran och apelsin. Kakorna härstammar från Prato i Toscana och där, precis som på många andra platser i Italien, är cantucci ett populärt avslut på en måltid, och serveras ofta tillsammans med vin santo - ett sött dessertvin
Granola medsaffran och apelsin är något som jag verkligen rekommenderar att testa. Ibland är det roligt med variation och efter att ha spenderat större delen av höstlovet i Marrakech, Marocko, där mycket saffran används i mat, så kände jag för att testa granola medsaffran
0,5 g saffran [1 förp]. 1 apelsin, rivet skal och lite saft. 50 g smör 0,5 g saffran [1 förp] 110 g ägg [2 st] 85 g strösocker [1 dl] 200 g kokosflingor [5,5 dl] 5 g vaniljsocker [0,5 msk] 1 apelsin, rivet skal och lite saft 200 g mörk choklad, smält
Vit chokladtryffel medapelsin och saffran, lyxigt julgodis. Efter en långpromenad i skogen och korgen full med granris så har hemmet dekorerats och adventsljusstaken lyser och gör mig sällskap i köket
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.