Ett tips är att spara vasslen till bröd- och bullbak, frys i lagom portioner. Även om jag inte är smålänning, utan bara bosatt i Småland, har småländskostkaka alltid legat mig varmt om hjärtat
Småländskostkaka är ju så gammaldags äkta som det kan bli. Igår var det ostkakans dag. Så mina småländska gener ger mig all rätt till att baka detta underbara bakverk
Ostkorn. Häll vetemjölet i kastrullen och blanda i mjölken lite i taget så att det inte klumpar sig. Sätt kastrullen på plattan (högsta värme) och värm till 38 grader under omrörning
(Täck eventuellt över på slutet med Al- folie. Jag har till och med gjort ostkaka på lättmjölk. 3 - 4 matskedar handelslöpe blandas med dubbelt så mycket vatten och tillsättes mjölken under omrörning varefter mjölken stannas med rörverktyget så att inga virvlar uppstår. Låt stå med duk i 10 - 15 min varefter eftervärmningen påbörjas. Eftervärmningen avslutas då temperaturen nått 37- 38° C
Då öser man försiktigt bort vasslen i omgångar, däremellan får ostmassan sjunka igen (det är bra om man får kvar lite vassle i ostmassan annars kan ostkakan bli torr)
Ostkakan är klar när kakan är ljusbrun och känns fast och inte rör sig för mycket. Vispa ihop alla ingredienser och häll upp i springform ca 20-22 cm. Grädda i ca 35-40 minuter, täck eventuellt med folie efter halva tiden
Idag tänkte jag bjuda er på Ostkaka som är gjord på keso. Nu är vi i skåneland och förfirar jul. Ledig från jobb och dagis måndag och tisdag för att umgås med familjen
Gillar ni ostkaka. Ostkakan är klar när den känns fast. Grädda i ca 35-40 minuter. Jag älskar det. Den här fuskvarianten på Keso blev otroligt len och god
Täck eventuellt ostkakan med aluminiumfolie om den vill bli mörk mot slutet. Häll smeten i smord, vid eldfast form och grädda mitt i ugnen ca 45-50 minuter
En mycket god ostkaka som är gjord på keso och som passar väldigt bra till den som äter LcHf kost. 300 g keso1 bittermandel4-5 sötmandlar2 dl vispgrädde2 ägg + 2 äggulor. ( ½ - 1tsk vaniljpulver) * Finns att köpa på ICA, förväxla ej med vaniljsocker . 4-5 sötmandlar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.