Inte en vanlig med socker och mjöl förstås, utan en nyttig och proteinrik variant. Jag har även testat att baka den utan proteinpulver när mitt var slut, och det funkade bra det med, jag behövde bara tillsätta lite extra stevia och pofiber
Jag gjorde vanliga ”gaffelkakor”, kakor med chokladgömma (ungefär som syltkaka men med en liten chokladnib i istället) och sedan en slags variant av chocolate chip cookies (dvs platta kakor med hackad choklad
Mixa sedan med mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt. Min mamma bakar supergod kladdkaka och på fik väljer jag gärna en bit vanlig kladdkaka, men när jag är hemma och bakar själv tycker jag det är roligt att experimentera fram nyttigare recept som är minst lika goda
Arbeta ihop till en deg (använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin så går det snabbt). (Har du svårt att få ihop degen trots att smöret är rumsvarmt har du troligtvis tagit för mycket mjöl, undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket
När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan)
Sikta gärna florsocker över och servera med vispad grädde. Mät upp smöret och smält det i mikron genom att köra på medeleffekt ca 15 sekunder tills minst hälften av smöret smält. Kör i mikron på medelhög effekt i ca 60 sekunder (jag kör 650W men tänk på att microvågsugnar kan variera i effekt, särskilt äldre ugnar kan tappa effekt, så passa gärna kakan så den inte rinner över eller blir för torr)
Servera saffranskladdkakanmed lingongrädde eller vispad grädde. (Välj en kastrull som rymmer hela kladdkakesmeten med marginal så sparar du tid och disk
Finfördela smöret i mjölet med hjälp av en gaffel, fingertopparna eller elvisp med vispar. Arbeta ihop till en jämn deg för hand eller med elvisp (med vispar eller degkrokar)
Vispa med elvisp till en ljus och fluffig smet. )Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till torra kakor
Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket
med vispad grädde eller vaniljglass. Smörj en pajform ca 25 cm i diameter med smör. Sätt ugnen på 150°C. (Låt smöret bli rumsvarmt och använd gärna slickepott så går det snabbt att smörja utan kladd
Bakade en kladdkakamed pannacotta. Kladdkaka. Servera med färska bär. Häll sedan över pannacottan medan den fortfarande är varm på kladdkakan och låt svalna ordentligt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.