Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt. Låt degen vila 1,5-2 timmar. Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar. Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°). Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. 15 g (2 tsk) mörk brödsirap (jäser bort). 7 g (drygt 1 tsk) rapsolja (eller annat matfett). 15 g salt
Nu vet jag att alla inte håller med om min smak och mitt tycke – jag fuskar med lite jäst när jag inte har lust att vänta två dygn på brödet och mina metoder är ett hopkok av ett flertal recept och tips och råd från alla möjliga böcker och bloggar
Jag lagade för en tid sedan ett väldigt gott surdegsbröd gjort på vetesurdeg. Surdegsbröd. Det är enkelt att göra, men måste stå och jäsa i ca 1 timme + lite till och det passar bra till t. 11/2 dl vetesurdeg. 1-2 tsk salt. 1 msk olja. 1 msk brödsirap. 4 1/2 dl vetemjöl. 11/2 dl vetesurdeg. 1-2 tsk salt. 1 msk olja. 1 msk brödsirap. 1/2 dl vetemjöl
Jag tycker att 1 msk salt till 5 dl brödvätska är normen, men i detta fall blev det faktiskt lite för salt. 1/2 paket jäst. 1 msk mörk sirap. ca 12 dl vetemjöl. Dag 1. Strö över lite grovt rågmjöl och grädda i 175 grader i 45 minuter. 1 msk salt till. 1/2 paket jäst. 1 msk mörk sirap. ca 12 dl vetemjöl
+ 1dl rågdegsgrund + 2dl vatten+ 1dl vetemjöl+ 1dl grovt rågmjölRör i hop och låt stå i 8 timmar. + 13 dl vetemjöl +1dlhavregryn+1dl grahamsmjöl +1dl grovt rågmjöl+5dl ljummet vatten+lite salt+ ca 1dl brödsirap Bearbeta 5-6 minuter i assistent (minst 10 utan)Den kladdiga degen stjälps upp i två brödformar strö lite vetemjöl över så att du kan trycka ut degen i formen. Ta ut formarna från ugnen och låt bröden svalna 1 timme i formarna. 1dl råg. 1dl vetemjöl. 1dl grovt rågmjöl. 13 dl vetemjöl. 1dl havregryn. 1dl grahamsmjöl. 1dl grovt rågmjöl. ca 1dl brödsirap
Som jag berättade så fick jag en rågsurdegsgrund häromdagen som är över 100 år gammal. 1 dl ljummet vatten. 1 dl rågmjöl. 1 dl rågmjöl. 1 tsk hel kummin (kan uteslutas eller ersättas av annan krydda). 1-1½ tsk salt. Täck med plastfolie och låt stå varmt 8-10 timmar. Låt jäsa under handduk 1 timme. Efter 10 minuter så sänker man värmen till 200 grader och låter brödet stå ytterligare 35-40 min. 1 dl ljummet vatten. 1 dl rågmjöl. 1 dl rågmjöl. 1 tsk hel kummin. 1-1½ tsk salt. 1 timme Sätt ugnen på. 10 minuter s
Jag har helt och hållet snöat in på surdegsbröd just nu. Det var verkligen länge sedan jag gjorde ett "vanligt" bröd men det är något visst med surdegsbröd
ca 11-12,5 dl ekologiskt vetemjöl. 2 msk kallpressad ekologisk rapsolja + ca 1 msk till formen. Grädda brödet mitt i ugnen i 30 minuter, tills brödet fåt fin yta och är genomgräddat. ca 11-12,5 dl ekologiskt vetemjöl. 2 msk kallpressad ekologisk rapsolja + ca 1 msk till formen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.