11 stor
lök 5 klyftor vitlök 1 morot 1 bit rotselleri, liten 2 auberginer, mellanstora ca 200 g färska lasagneplattor 4 msk olivolja 2 msk tomatpuré 2-3 dl rött vin 500 g krossade tomater salt och peppar 1 kruka basilika 3 dl crème fraîche 2 msk mjölk, eller vatten 200 g riven ostSätt ugnen på 200 grader Hacka löken och vitlöken. Skala moroten och rotsellerin och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skiva auberginen i skivor och hacka den smått. Ta en stor kastrull, sätt på medelhög värme och tillsätt olivoljan. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills löken blir glansig. Tillsätt sedan tomatpuré och auberginen. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt det koka ordentligt. Salta och peppra. Ta bort de över bladen av basilikan och hacka stjälkarna smått. Tillsätt till tomatsåsen. Häll crème fraîchen i en skål och tillsätt mjölk eller vatten samt salt och peppar. Rör tills du får en rinnig konsistens. Koka tomatsåsen tills den inte känns vattnig men inte heller helt torr. Ta nu en fyrkantig form med högre kanter. Lägg ett lager tomatsås i botten, lägg plattorna ovan på såsen, smeta på crème fraîchesåsen på plattorna, täck med lite riven ost samt några basilikablad. Salta och peppra mellan lagren om du vill! Upprepa lagren två gånger till. Avluta med ett lager crème fraîche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen. Grädda i ugnen i 25-30 minuter och låt den vila i ungefär 5 minuter.
Gustav Trägårdh, den senaste i raden, har smaksatt sin crème fraiche med dill, vinägeroch svartpeppar, och den använde jag i detta recept, en soppa, eller snarare en soppgryta med fisk och grönsaker
Servera medcrème fraiche, röd lök och ost. Häll grovsalt i en ugnsfast form, tryck ner potatisarna i saltet och picka hål i dem ett par gånger med en kniv
Servera med en klick röd rom, hackad rödlök ochcrème fraiche. Om smeten blir för fast så att den inte flyter ut vid stekningen – späd med några droppar vatten
Häll hallon, jordgubbar, crème fraiche och mjölk i mixern och kör tills blandningen är slät. Att ha crème fraiche i var en riktigt bra idé visade det sig
Smaka av med salt och peppar. Blanda gulor, ost, mjölk och grädde. Hetta upp en stekpanna med Norrmejerier Smör, klicka ut smeten och stek plättarna på båda sidor tills de får en vacker, gyllenbrun färg
Smaka av med salt och peppar. Servera med. Blanda gulor, ost, mjölk och grädde. Hetta upp en stekpanna med smör, klicka ut smeten och stek plättarna på båda sidor tills de får en vacker, gyllenbrun färg
Pastan klippte jag i remsor och geggade ihop med allt annat innan jag pytsade ut det hela i formen, men jag tror mer på att göra ett traditionellt lasagneupplägg
Lasagne på nötfärs med vitt vin, trattkantareller,. Av den enkla anledning att jag hade färre lasagneplattor kvart i paketet ärn jag räknat med, fick det bli en vid, men låg lasagne
Tillsätt krossade tomater, buljong, salt, honung, basilikaochcrème fraiche. Varva tomatsås, auberginskivorna, lasagneplattoroch ost i en ganska stor smord ugnsfast form
Mixa ihop pinjenötter, olivolja, parmesanost ochbasilika till en pesto. Jag fick inspiration från Ica och gjorde en egen variant av deras lasagnemed aubergine och zucchini
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.