Rör ut gelèet till såsen med sherry eller portvin tills blandningen blir slät och jämn. Bjud små gurkor (cornichons) cumberlandsås, oliver och gott bröd till
Arbeta samman färsen med salt, peppar, timjan, pressad vitlök, ägg, potatismjöl och grädde. Skala citronen mycket fint med hjälp av potatisskalare, strimla sedan skalen
Det som är lite speciellt är att man klär pateformen med tunnt skivat grisfett. Jag valde dock att göra det själv med hjälp av en skärmaskin och väldigt kallt (nästanfryst) grisfett
De av er som läst här ett tag vet att vi har en fredagsvana som vi med få undantag håller fast vid. För oss handlar det alltid om syltlök, cornichoner, nybakade surdegsbaguetter, smör i stora lass samt någon variant av cumberlandsås, nästan alltid hemlagad
När vi var i Frankrike i juli beställde jag en sallad med just lantpaté, de serverade dem bland annat med dijonmarinerade morötter vilket var riktigt gott
Jag hade helt glömt av att blogga om såsen jag lagade till lantpatén härom veckan. I brist på bättre namn väljer jag att kalla den för en variant på cumberlandsås , väl medveten om att detta inte alls är korrekt
En klick cumberlandsås är inte dumt heller. pannbiff och lök, en jättehög med räkor, kall karré med rödbetor och saltgurka… Försvinnande gott och dessutom så matigt
Vid en av måltiderna lagade jag därför till en kalvytterfilé i gryta med bland annat cider i. Serverat med den falska bearnaisen som jag lade ut receptet på häromdagen
Det var marinerade bläckfiskbitar, underbar illgrön algsallad, murkelpaté medcumberlandsås och cornichoner och grillad getost med honung,olivolja och rosmarin
Servera antingen som middagsrätt med kokt potatis eller rotsaksmos, sötsyrliga tranbär eller cumberlandsås och saltgurka eller cornichons, eller som ett inslag på julbordet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.