13 stora
gula lökar, tunt skivade 2 potatisar, i tunna skivor 2 klyftor vitlök, skivade 0,5 dl olivolja 25 g smör 0,5 krm socker 1 lagerblad 1 tärning hönsbuljong 2 dl torrt vitt vin salt nymalen peppar några blad färsk timjan 4 skivor rostat vitt bröd 200 g Gruyère- eller lagrad Grevéost, rivenSätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör. Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan. Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i bröd och täck med massor av ost. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun. Garnera med lite timjan och eventuellt lagerblad. Servera genast.
Ingredienser Portioner. 4 400 g fryst torsk 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 500 g fast potatis 1 fänkål 2 msk olja 3 msk tomatpuré 1 l fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 1 tsk timjan 1 dl lätt crème fraiche salt och peppar Lägg till i inköpslistan
Ingredienser Portioner. 4 7 gula lökar 2 tsk socker 2 tsk torkad timjan 1 1/2 tsk torkad mejram 1/2 dl konc grönsaksfond 1/2 dl vitt vin 1 1/4 l vatten ev färsk timjan till garnering 3 msk olivolja salt och peppar Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Fransk löksoppa, 8 pers. Fransk löksoppa, 8 pers. Det här är en av de där rätterna som liksom har stått på min lista av klassiska maträtter att laga, och idag kändes det som en bra dag för lite fransk comfortfood
Skala och skiva lök, även det gröna. Fräs några minuter i smör i en gryta på svag värme. Rör i mjöl, smula i buljongtärning och häll på vatten, vin och grädde
Detta är klassisk bistromat. Servera soppan med rostat surdegsbröd som gratineras med en lagrad ost. Det klassiska är att gratinera brödet ovanpå soppan, men jag föredrar att servera brödet bredvid - mycket enklare att äta
Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har ju mer och mer börjat göra recept ur min nya bok med husmanskost av Stefan Ekengren så hade nästan glömt bort att jag inte gjort detta än
Sätt ugnen på 250 grader övervärme. Skala och skär löken i tunna halvmånar. Lägg den i en gryta tillsammans med smör, timjan, lagerblad och låt den svettas
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.