Löksoppa
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3 stora gula lökar, tunt skivade
  • 12 potatisar, i tunna skivor
  • 12 klyftor vitlök, skivade
  • 10,5 dl olivolja
  • 125 g smör
  • 10,5 krm socker
  • 11 lagerblad
  • 11 tärning hönsbuljong
  • 12 dl torrt vitt vin
  • 1 salt
  • 1 nymalen peppar
  • 1 några blad färsk timjan
  • 14 skivor rostat vitt bröd
  • 1200 g Gruyère- eller lagrad Grevéost, riven
  • 13 stora gula lökar, tunt skivade 2 potatisar, i tunna skivor 2 klyftor vitlök, skivade 0,5 dl olivolja 25 g smör 0,5 krm socker 1 lagerblad 1 tärning hönsbuljong 2 dl torrt vitt vin salt nymalen peppar några blad färsk timjan 4 skivor rostat vitt bröd 200 g Gruyère- eller lagrad Grevéost, rivenSätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör. Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan. Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i bröd och täck med massor av ost. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun. Garnera med lite timjan och eventuellt lagerblad. Servera genast.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.