Soppa

Soppa

  • 28 Recept
Evert Taubes fisksoppa

Evert Taubes fisksoppa

2 kg torsk (gös eller vitling - hel fisk) 1 gul lök 2 klyftor vitlök 1 kruka färsk persilja 1 kruka färsk dill 1 lagerblad 1 tsk timjan 1 tsk vitpepparkorn salt 3 potatisar, skurna i skivor 0,5 kg blåmusslor 2 morötter 1 msk smör 2 äggulor 1 dl vispgrädde 1 knippe gräslök
Ostgratinerad löksoppa – recept

Ostgratinerad löksoppa – recept

Häll upp soppan i ugnssäkra soppskålar. Gratinera soppan i övre delen av ugnen, cirka 5 minuter. 3 gula lökar
Grön ärtsoppa med wasabi, räkor och avokado

Grön ärtsoppa med wasabi, räkor och avokado

400 g frysta ärtor 1 gul lök, skivad smör, till stekning 2 dl vitt vin, halvtorrt 8 dl hönsbuljong, ej koncentrerad 2 dl vispgrädde 3 dl skalade räkor 2 avokador 2-3 tsk wasabipasta (eller pepparrot på tub) 0,5 citron, saften 4 msk olivolja dillvippa salt
Tom yam goong

Tom yam goong

Ingredienser Portioner. 4 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten) 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra) 4 schalottenlökar 2 msk finhackat citrongräs 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime) 4 tsk finhackad stark chilifrukt 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära) 400 g skalade räkor 1 dl färskpressad limejuice 4 tsk asiatisk fisksås 4 tsk sweet chilisås Lägg till i inköpslistan
Tetyanas Tom kha gai

Tetyanas Tom kha gai

1 kycklingbröst 1 schalottenlök 3 klyfta vitlök 1 röd chilifrukt 3 citrongrässtjälkar 5 cm galangal jordnötsolja, till stekning 5-6 limeblad 1 kruka färsk koriander 0,5 l kycklingfond 1 burk kokosmjölk (à 400 ml) 150 g svamp, t ex öronsvamp 3 msk fisksås 2 limefrukter strösocker
Syrlig och het soppa med fläskkarré

Syrlig och het soppa med fläskkarré

150 g fläskkarré 100 g shiitakesvamp 100 g judasöron 0,25 rättika 2 msk kinesisk soja 2 msk japansk soja 1 l hönsbuljong 2 msk risvinäger 1 msk strösocker 1 krm svartpeppar 1 krm salt 1 ark nori
Redd kycklingsoppa med curry

Redd kycklingsoppa med curry

4 kycklinglår 5 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 l buljong, från kycklingkoket smör, till stekning 2 gula lökar 1 äpple 1 morot 1 msk curry 0,5 dl grädde, varm 1 dl kokt ris 0,5 dl vetemjöl salt vitpeppar
Per Morbergs sparrissoppa

Per Morbergs sparrissoppa

Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter
Per Morbergs kräftsoppa

Per Morbergs kräftsoppa

1 kg kräftor 1 morot 50 g rotselleri 1 gul lök 2 msk rapsolja 3 msk tomatpuré 1 msk paprikapulver 0,5 krm cayennepeppar 1 lagerblad 3 dl vitt vin (torrt) 1 l fiskbuljong 3 dl vispgrädde några kapsyler vardera av konjak och portvin salt peppar
Löksoppa

Löksoppa

Häll upp soppan i fyra skålar. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun