1 tyllKardemummakaka1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form med hål i, som rymmer ca 1,5 liter. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det svalna. 2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke. Vispa ägg och socker poröst i en annan bunke. Vänd ned mjölblandningen i äggblandningen och tillsätt slutligen mjölkblandningen. Blanda försiktigt för hand, vispa ej. 3. Grädda långt ned i ugnen i ca 25-35 min och känn efter med en sticka om kakan är färdig. Låt kakan svalna. Kanelfyllning 1. Värm smör och mjölk i en kastrull, låt det koka upp under omrörning för att sedan dra av från plattan. Vispa med vaniljsocker, socker, kanel och kardemumma. Smaka gärna av så kryddningen faller dig i smaken. 2. När kardemummakakan svalnat delar du den horisontellt i två delar. Vänd de smuliga sidorna uppåt. Skeda ut den ljumma kanelfyllningen jämnt över kakbottnarna så den sjunker in i kakan. Vänd på överdelen på kakan igen och låt den svalna helt, gärna i kylskåp över natten. Smörkräm 1. Vispa det rumstempererade smöret vitt och fluffigt. Vispa ned florsockret lite i taget och smaka av med vaniljsocker. Konsistensen ska vara ganska fast men smidig och lättspritsad. Är den för mjuk tappar det spritsade mönstret formen. 2. Tillsätt mer florsocker om det behövs. Häll slutligen i ett par droppar grön livsmedelsfärg och blanda. Dekorera kakan 1. Spritsa en smörkrämskrans runt toppen av kakan med hjälp av en spritspåse och en tyll. Du kan använda en stjärntyll, bladtyll eller grästyll. Eller varför inte blanda?2. Forma kvistar, blad, barr eller små strärnor och testa dig fram. Dekorera gärna kransen med en marsipanrosett, torkade apelsinskivor pepparkakor och kanel. Eller något annat passande för en julkrans. 3. Avsluta genom att pudra lite florsocker över kakan. Kakan går utmärkt att frysa med, kransdekor och allt!
Bullarna ska stå med snittytan åt sidorna om du ska göra gifflar. Solen strålar och trots att jag är genomförkyld så känns det som att det kommer bli en toppendag
Eller så blandar du smör med kanel och hälften av socker av andelen till kanel. Börja med ett pass på gymmet med brudarna för att sedan ta en frukost med dem på fiket
Det är så gott och man kan ju variera med olika kryddor osv från gång till gång. Viktigt är dock att man saltar för att kanelen inte ska ta över och göra grytan för söt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.