1 Pajdeg
3,5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 75 g smör Ca 0,75 dl vatten Fyllning 1 rödlök, hackad 1-2 pressade vitlöksklyftor 300 g köttfärs 1/2 vegetarisk buljongtärning 1/2 tsk salt 1 tsk grovmalen svartpeppar 1/2 tsk pizzakrydda 1/2 dl grädde 1/4 dl créme fraiche 2 msk chilisås 2 msk tomatpure eller ketchup 1 burk majs, liten 2 ägg 1 dl mjölk 100-150 g osttärningar 2 tomater, skivadeSätt ugnen på 225° Smörj pajformen med olja och strö mannagryn i. Kör degen i matberedare. Kavla ut eller tryck ut degen i pajformen. Nagga degen med en gaffel. Ställ den kallt i kylskåpet under tiden. Fyllningen. Bryn rödlöken och vitlöken tills den blir mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den får lite färg. Krydda med salt, peppar, pizzakrydda. Tillsätt grädde, créme fraiche, chilisås, tomatpure, majsen. Låt koka några minuter. Vispa under tiden äggen med mjölken. Ta fram pajdeg. Fyll med köttfärsen. Häll över äggstanningen. Fördela osttärningar och tomatskivor ovanpå. Grädda ca 25-30 minuter. Lycka till! Maklig måltid.
Köttfärspaj är en sån där riktig klassiker som jag blir toksugen på ibland, och bara måste ha. Tacopaj i all ära, men om Najni själv får välja – då blir det helst en redig, hederlig köttfärspaj utan alltför många krusiduller
Dela fiskblocket. Sätt ugnen på 225°. Smörja en ugnsform. Krydda fisken med salt och svartpeppar. Lägg ostskivor eller riven ost över och den klippta dillen
Prova med en sticka för att se om köttsaften är klar och genomskinlig. Blanda rap- och olivolja tillsammans med citronsaften till marinaden och häll över
Tillsätt laxtärningarna. När potatisen är nästan klar tillsätt dill och persilja. Ca 20 cm lax, tärnad (utan skinn). 1 stor gul lök, hackad 1-2 vilöksklyftor, pressade 2 msk smör 2 tsk curry Ca 500 g potatis, tärnade Ca ½-1 l vatten (beror på hur flytande man vill ha soppan) 1 buljongtärning, vegetarisk 1 ½ tsk salt 2 tsk svartpeppar grovmalen 2 msk dill, klippt 2 msk persilja, klippt Ca 20 cm lax, tärnad (utan skinn) 1-2 msk mjöl 4 msk crème fraiche ½ dl grädde 2 msk flytande citron
Låt den vila en stund i formen. Ugn 150°. Putsa filén. Krydda den med salt, peppar, curry och paprika. Stek den runt om i en stekpanna så den får fin färg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.