I vanliga fall brukar jag torka men jag har redan en färgglad chilifläta som jag köpte med mig från Barcelona, så jag bestämde mig för att göra en egen sambaloelek istället
I Indonesien börjar dagens matlagning ofta med att göra Sambal Ulek, mortlad sambal. Med en ulek ulek (mortelstöt) krossas färsk chili med salt och vätska till en ganska tunn sås, som sedan används som den är, eller som krydda i maten
Chokladkakor med något så konstigt i som Sambaloelek. Ät och njut tillsammans med ett glas rött, en kopp te eller som mina killar med ett stort glas mjölk
Lite vatten hälldes på till jag var nöjd med konsistensen och sedan avsmakning med salt och lime. Sambaloelek är helt klart en klockren krydda att ha till att hetta upp olika saker
Servera med ris och sallad. Tillsätt tomatpuré, sambal och chilisås, rör om. 1 tsk sambaloelek. Fräs lök och bacon, sänk värmen och tillsätt korven när de fått lite färg, sedan paprika
Smaka av medsambaloelek, salt och peppar och smält ned en tredjedel av osten. Man kan slänga i allt möjligt man hittar i kylen, det viktiga är bara att göra en riktigt god sås att blanda med pastan och toppa med smakrik ost
Vänd filéerna då och då och ös med såsen. Jag använde mig av två teskedar sambaloelek och då får man lagom styrka, vill man ha lite starkare så ta ytterligare en tesked
Busenkel och god ”bjudgratäng” med fläskfilé och sabal oelek. Den här gången såg jag till att fylla muffinsformen ordentligt med potatis (potatisen säckar ihop sig under tillagningen och för att få en vacker ros – då gäller det att formen är rejält fylld)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.