11 kg
delikatesspotatis Cherie eller annan fast potatis
13 msk
rapsolja
12 tsk
flingsalt
1 2 msk
grovhackad rosmarin
1 rosmarin
och timjan Putsa bort hinnor från filén. Salta och krydda runtom med peppar och timjan. Bryn filén i en het stekpanna med smör. Lägg över filén i en ugnsfast form.
1 Stek
filén i mitten av ugnen, 125 grader, till 58 grader innertemperatur. Låt köttet vila 10 minuter inlindat i smörpapper. Skiva köttet i centimetertjocka skivor strax innan serveringen.
1 Ansa
och dela trattkantarellerna genom att dra isär dem i hatten. Skala och skiva löken. Fräs svamp och lök mjuka i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör om. Späd med viltfond, vatten och grädde efter hand tills såsen tjocknar. Rör om hela tiden så att såsen blir slät. Låt såsen sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
1 Skala
svartrötterna med en potatis- eller sparrisskalare. Dela dem i 7 centimeter långa bitar och lägg dem i en skål med i kallt vatten med citronsaft, så att de inte mörknar. Koka dem i lättsaltat vatten i en kastrull, cirka 5 minuter. Låt rinna av.
1 Skölj
och borsta potatisarna. Skiva dem i matberedaren med grova skivtillsatsen eller med kniv i 4 milimeter tjocka skivor. Lägg skivorna i en bunke med kallt vatten, cirka 10 minuter så att en del av stärkelsen lakas ur.
1 Skölj
av skivorna i ett durkslag och torka av dem på en ren kökshandduk. Lägg över i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över oljan och vänd runt potatisen. Salta och krydda med rosmarin. Stek i mitten av ugnen vid 250 grader, cirka 20 minuter. Vänd runt potatisen då och då.
1 Servera
älgfilén på en bädd av svartrötter med trattkantarellsås och rosmarinpotatis. Garnera med rosmarin och timjan.
Jag kom hem med min fläskfilé i en svart papperspåse med en prålig logga i guld och pappret runt filén var fäst med en blå etikett med ett emblem i guld som skrek Mannerström
Så - sista blogginlägget i MAX blog award och det firas med en helyllesvensk middag i form av helstekt fläskfilé, potatisgratäng (bakad i mikron) och en pepparsås
För ett tag sedan bjöd Mattias på supergod älgfilémed whiskeysås och västerbottenspotatis. Det smakade väääldigt gott och jag håller med Tea som sa "sånt här kött kan vi väl äta flera gånger samma vecka"
Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsform. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar och pensla laxen med blandningen
Så där stod jag med min ryggbiff och visste inte riktigt vad jag skulle göra med den. Skala dem fint med en potatisskalare utan att det vita kommer med
Innan jag startar dagen på riktigt tänkte jag lägga ut nästa rätt i söndagens meny, nämligen varmrätten som blev fylld fläskytterfilé som jag helstekte och serverade med potatisgratäng
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.