Det kanske kan tyckas att man utmanar ödet genom att försöka göra LCHF-nougat. Man kan välja att göra nougat på olika nötter, vi tog både hasselnötter och mandel
I Iran äter vi mycket nötter, nötter och petit chouxer (recept på det får jag publicera vid ett annat tillfälle) och så äter vi vit nougatmed pistagenötter, eller GAZ som vi själva kallar det
Klä en liten form med bakplåtspapper och häll ner smeten i den. De här små goda nougatbitarna kan man göra vilken dag som helst, det måste inte ätas just på julafton
Så vansinnigt god nougat fudge. Första koket steg inte riktigt i gradrean och jag tog en promenad med grannen, när jag kom tillbaka var fudgen 163 grader och svart. Kokas till 121 grader, mät med termometer. 250 gr nougat. 250 gr nougat
Florsocker, att pudra med. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna. 2,75 dl strösocker 1 dl flytande honung 1 dl glykossirap 1 dl vatten 2 st små äggvitor 0,5 dl strösocker 100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk) 130 g skållad sötmandel 130 g skalade hasselnötter Florsocker, att pudra med
Häll ut det i en liten fyrkantig form med bakplåtspapper i. Egentligen kallas den för winernougat men jag hade inte några mandelflagor hemma så det fick bli mandelkross istället
Nougaten består av en marängsmet med sockerlag och där man blandar ner diverse nötter. Det är lite olika moment att pyssla med och det tar lite tid men jag är SÅ nöjd
Häll nougaten på ett bakplutaspapper pudrat med florsocker. Receptet är från Leila och när hon gjorde det så använde hon sn bakmasikn, själv så äger jag inte en sådan så fick bli med hjälp av en elvisp, kan väl säga att det blev nästan som ett träningspass och elvispen blev brännhet
Kakorna är riktigt goda, men påminner dock mer om schackrutor, mednougat emellan än ballerinakakor. * Jag gjorde fyllningen med mörk choklad, vilket gjorde att fyllningen inte blev fullt så söt som ballerinakakornas fyllning är
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.