När degen jäst klart, stjälp upp den på bakbord mjölat medrågmjöl. Dock är detta första gången jag lyckades med detta bröd - första gången jag bakade det blev det gott, men då hade jag massakerat det hundratals gånger om, pga att det inte jäste "rätt" osv osv
Ta en skål med lock, häll först i krossad råg, häll sen. otroligt mustigt luftigt bröd med djup arom. farin och sirap i vatten, tillsätt mjölet och den skållade rågen,
Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag
Den här supersnabba grova limpan har jag hämtat inspiration från Lindas Bakblogg som har recept på en ljus variant av denna som också är riktigt riktigt god
Jag använde också mitt ganska nyinköpta durramjöl, tillsammans med mörkt bovetemjöl och rårismjöl. Stort lycka till med brödbaket, och ha en härlig sommardag
Kavla ut till åtta brödkakor. Ingredienser för 8 brödkakor2 pkt jäst1 liter mjölk150 g smör2 tsk bakpulver3 msk socker3 msk farinsocker2 äggulor3 dl dinkel, fullkorn2 dl havregryn18-20 dl manitoba cream eller vetemjöl special2 tsk saltGör så härSmula jästen i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter. (Jag gjorde 4 brödkakor, 10 frallor och 1 tekakor istället)Tag ut en rund cirkel i mitten på brödkakorna och picka dom
Deras grova, danska surdegsbröd var en riktig hit. För min egen del börjar jag alltid dagen med en rejäl frukost, där det så gott som alltid ingår en smörgås med något proteinrikt pålägg och grönt
Pensla sedan bullar med lite vatten (för att de ska få en fin yta) och strö lite rågkross på toppen. Så jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på frallor
Blanda vetekross, rågsikt, vetekli, linfrö, salt och bikarbonat i en stor skål. 7 dl rågsikt. Rör i sirap, filmjölk och mjölk och blanda till en kladdig deg
Vi fortsätter försöken med att äta enligt FODMAP och då ska man bland annat äta glutenfritt. Häll degen i en avlång form, ca 1½ liter, med bakplåtspapper
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.