Det är fredag och solen skiner från en klarblå himmel över Stockholm. Idag blir det jobb för hela slanten här hemma (okej, om jag hinner blir det en liten löprunda i solen också) och ikväll ska Embla ta med en kompis hem
Nybakta knäckebröd får ligga och lufttorka över natten på gallret så dom blir riktigt knapriga. Rör sen ner vattnet med olivoljeskvätten i, och blanda till en smet
Jag gillar fröknäcke, jag gillar pistaschnötter, jag gillar bovete och jag gillar sesamfrön. Alltså bestämde jag mig för att förena dem alla i ett och samma bakverk
Gröt är nyttigt, gott och lätt att variera. Har du provat att "baka" gröten i ugnen. Många äter en alldeles för fiberfattig kost och får därför problem med mage och tarm
Ugnsbakad gröt är något av det godaste jag vet och jag snöar ofta in på det under vinterhalvåret. Ugnsbakad gröt kan ätas både till frukost, lunch eller middag för den har allt du behöver
Smaka av med svartpeppar och lite anjovisspad. Blanda 125 g hackad anjovis, 3 hackade hårdkokta ägg och 1 dl hackad dill. Blanda i en bunke 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, 1 dl linfrön, 2 dl majsmjöl, 0,5 dl olivolja och en nypa salt
Häll bort sillagen och skölj filéerna, skär i bitar. Blanda såsen och vänd ner sillbitar, ställ kallt. Rör ihop torra ingredienser, häll över kokande vatten och smält kokosolja, blanda och vält ut på bakplåtspapper
I det här knäcket samsas både havregryn, bovete, hirs, sesam, linfrön och chia och det är med andra ord alldeles knökafullt av en massa olika nyttigheter
Sätt sedan på plattan och koka upp gröten. Gröt är gott. Exempelvis som stunder när jag avnjuter denna - favoritgryn och favoritkryddor kombineras med riven morot och äpple
Det här med "fröknäcke" har länge väckt min nyfikenhet och nu vart jag sugen på att prova. Dels ett recept utan varken smör eller vetemjöl (det gillas) och dels lite nyttigheter som linfrö t
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.