3,5 dl
vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 2 dl grovt rågmjöl 1 tsk salt 1 dl linfrön 0,5 dl 4-korns kross 1 dl blandade nötter (jag brukar ha hasselnötter & valnötter) 5 dl filmjölk 0,75 tsk bikarbonat 1 dl mörk sirap Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop mjölsorterna med salt, linfrön och nötter i en bunke. Jag brukar grovhacka nötterna lite. Blanda ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet. Smörj en 1,5-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl och sesamfrön. Grädda brödet i formen i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar Eller för som jag, låt den vila en timme och ta dig sen en skiva eller två till kvälls fika :) Sen låter jag den ligga i handduk över natten!
I dag åt jag min andrafrukost hos Saralisa och hon hade bakat en väldigt gott grovtbröd. Ett bröd som är enkelt att slänga ihop, behövs ingen maskin, samt att det reder sig själv i ugnen
3 StyckenBehöver inte jästa. Lättbakade och dessutom goda. 1 l filmjölk4 dl brödsirap eller annan sirap1 msk bikarbonat1 msk bakpulver1 kg rågsikt1 ägg2 tsk anisBlanda alla ingredienserna och häll upp i tre bröade eller bakplåtsklädda avlånga sockerkakasformar
Jag brukar baka en fillimpa med bikarbonat och ganska mycket sirap så det blir lite väl sött (men gott) så jag blev lite nyfiken på det här brödet som får sin sötma från bananer istället för sirap
räkmackan bestod av deras hembakade fillimpa och hemgjorda majonäs, grönsaker, ägg och räkor. Jag älskar som bekant mat och allt som har med det att göra
Jag började med att baka fillimpa. Nu var det länge sedan jag skrev ner vår matsedel här på bloggen. Men nu är det dags igen för jag har varit duktig och planerat fram till helgen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.