12 msk
smör eller olja att steka iBlanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Rör ned 1,5 dl mjölk och vispa ut klumparna. Vispa sedan ut resten av mjölken samt ägg ett i taget till en jämn smet. Smält 1 msk smör och häll samt rör ut i smeten. Låt crêpessmeten stå minst 30 minuter upp till en timme så att mjölet får svälla. Värm en stekpanna eller crêpespanna. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan. Använd en crépe- eller pannkakspanna eller stekpanna med non-stick beläggning. Värm till något under maxvärme. Lägg i en klick smör eller olja innan samt sprid ut fettet. Grädda 1/2 dl i taget per crêpe. Vinkla runt pannan så att smeten flyter ut över hela botten. Grädda tills den har fått fin färg och smeten på ovansidan har stelnat. Vänd den och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i någon minut tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör. Du kan även vika ihop kanterna till en fyrkant till serveringen. Pudra eventuellt över lite florsocker om du vill. Servera med valfria tillbehör. Eller fyll som nedan förslag. FYLLNING: Vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och ex. choklad smälter.
Pannkakor är verkligen en svensk klassiker. Visst, det finns pannkakor överallt (den amerikanska typen av pannkakor är ju sååå god, och bananplättarna man får i Asien är delikata…) men för mig är ändå de svenska pannkakorna ”de riktiga” på något sätt
Har känt mig lite småruggig och extremt trött senaste dagarna och vaknade i morse med halsont. Vill INTE bli sjuk nu när vi åker till Göteborg och Fitnessfestivalen på fredag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.