Mina föräldrar hade fiskaffär i Göteborg när jag växte upp, så det blev naturligt att äta stekt fisk och skaldjur med nybakat barkis (köpta i bageriet intill) på lördagarna efter affären stängt
Ingredienser 2 pkt (100 g) KronJäst för Matbröd 30 g (ca 5 tsk) salt 20 g (ca 4 tsk) socker 50 g margarin eller smör 500 g (ca 5 dl) mjölk 500 g (ca 5 dl) vatten 1200 g (ca 20 dl) vetemjöl 350 g (ca 6 dl) grahamsmjöl, eller annat fullkornsmjöl Pensling 1 ägg Garnering vallmofrö eller annan favorit topping
Skär bort överdelen på barkisen. Fyll barkisen med köttfärsen. Köttfärs och ost är ju oftast nåt man har hemma och en barkis för ca 10kr så har med en supergod rätt. Tips på vad du kan göra med överdelen på barkisen du skärde bort hittar du här på länkenBrödsnittar med vitlökssmak ca 1msk sambal olek (mer el mindre om du vill)
Skär av toppen på en barkis (som ett lock) och skär locket i tärningar och ställ åt sidan. Gröp ur allt bröd ur barkisen så att det blir som ett ihåligt skal
Servera gärna med ett gott barkis till. En härligt räkrätt inspierad av det italienska köket. Denna rätt passar att äta när det är kallt ute och snön yr, för då behöver vi verkligen lite medelhavskänsla i maten eller hur
Köttfärsfylld barkis. Slär av locket på ett franskbröd/barkis och fyll med färsen. Gårdagens kalasmiddag bestod av en gammal klassiker - tror jag det är
Smörj en eldfast form och bryt barkisen i grova bitar och lägg i botten. ½ barkis. Sätt ugnen på 200°. Rätten ska stå inne i ugnen cirka 60 minuter och beredningen tar ungefär 20 minuter
Blanda runt med ex smörkniven och bred ut den över barkisbrödet. (har man inte överdelen till barkisen så kan man ju breda vitlökssmöret på vanliga uppskärda baguetter eller rostat bröd och in i ugnen)
Nå för dagen svenska bagerier att testa och försöka sig på i stället för denna torra tråkiga barkis. Det syns inte på bilden men brödet vart väldigt platt
1 limpa av det vitaste, enklaste brödet du hittar, exempelvis en ”barkis”. Alla gillar ju vitlöksbröd, så är det bara, och det funkar ju till så otroligt mycket
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.