Kristinas kokbok

Kristinas kokbok

  • 40 Recept
Enkla äppelpajen med vaniljgrädde

Enkla äppelpajen med vaniljgrädde

Gjorde som jag vanligen gör den enkla varianten jag hittade i Vår Kokbok för många år sedan. Hittade några skrumpna äpplen i fruktskålen idag så det fick bli en äppelpaj till barnens stora glädje
Rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter

Rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter

Jag har inte varit så förtjust i rödbetor förut. De har liksom smakat för mycket… rödbeta. Men efter att ha ätit en väldigt god rödbetspaj och de här chèvregratinerade betorna så tar jag tillbaka allt
Krispig råraka med skagenröra och rom

Krispig råraka med skagenröra och rom

Råraka. Skala potatisen och riv på den grova sidan på rivjärnet. Krama ur vätskan. Stek på medelvärme med skirat smör tills potatisen är krispig och gyllenbrun på båda sidor
Äggröra och bacon

Äggröra och bacon

Jag tycker att en äggröra ska vara krämig, lätt saltad och serveras med knaperstekta bacon. Det var länge sen jag gjorde äggröra och har tydligen glömt bort hur fort det går
Mimosasallad

Mimosasallad

Igår var det Påskafton. -) Allt var redan fixat och klart och vi skulle bara ta med oss en mimosasallad
Lammkotlett

Lammkotlett

Måste erkänna, det är inte bara jag som lagar maten i vårt hus, ibland är det Anders som står bland stekpannor och kastruller
Fiskarhustruns fisksoppa

Fiskarhustruns fisksoppa

Så här gör du. Close. Bra att veta när du ändrar antalet portioner. Detta recept är gjort för 4 portioner
Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta

Sätt ugnen på 175°C. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter)
Glassbomb med 3 smaker

Glassbomb med 3 smaker

En härlig vinterfräsch efterrätt från nyår kommer här. Jag tycker att den funkar hela vintern, men själv gjorde jag den till nyår
POLLYKLADDKAKA

POLLYKLADDKAKA

"Petter och jag, vi är goda vänner fast än mycket olika, Petter promenerar och jag kör bil, Petter är kobent och jag är hjulbent
Grönkålssoppa med färsk grönkål

Grönkålssoppa med färsk grönkål

Härligt god, oerhört lättlagad och billig (vad gäller priset alltså), ja den beskrivningen passar väldigt bra in på dagens vegetariska sopptips här i Mårtenssons kök
Vit chokladmousse toppad med daim

Vit chokladmousse toppad med daim

Vit chokladmousse toppad med daim. 4-6 port. 3 dl vispgrädde. 75 g vit choklad. 1 ägg. 1 hackad dubbeldaim. Smält chokladen över ett vattenbad, rör hela tiden så att du får en slät smet och så fort den smält tar du bort den från värmen
Chokladmousse med Baileys

Chokladmousse med Baileys

Till sist nyårsefterrätten. Suuuupergod. Chokladmousse med Baileys. 175 g mjölkchoklad. 3 msk florsocker. 2 msk Baileys
Goda hemmagjorda crème brule till efterrätt

Goda hemmagjorda crème brule till efterrätt

Goda hemmagjorda crème brule till efterrätt. När man är ute och äter på restaurang så brukar det alltid finnas creme brule till dessert och det kan antingen vara jättegott eller mindre gott beroende på om det är gjort på riktigt eller inte
Pannacotta

Pannacotta

5 dl vispgrädde. 11 st vaniljstång eller  1 tsk vaniljsocker. 10. 5 dl strösocker
Knäckig äpplepaj

Knäckig äpplepaj

För en pajform. 6 äpplen150 gram smör1 1/2 dl strösocker3 dl havregryn1 1/2 dl mjöl1/2 tsk bakpulver1 / 2 dl ljus sirap2 msk mjölk
Morotsoppa med ostchips

Morotsoppa med ostchips

Morotsoppa med ostchips(2 personer). 4-5 dl kokande vatten. 2-3 st. morot. 1-2 st. potatisar. ½-1 st. gul lök. 1 msk rapsolja
Hallonmousse

Hallonmousse

En lätt gjord och god hallonmousse som du kan servera både som dessert eller använda i tårtfyllningar
Mer långpannekaka

Mer långpannekaka

Långpannekakor är ju inte jätteroligt att baka men, som sagt, det är praktiskt och så här på söndag eftermiddag finns inte alltid massa tid över