Igår hann jag med att göra slut på apelsinerna som låg i kylskåpet och höll på att bli gamla. Ett par dl apelsinsylt blev det samtidigt som kvällsmaten stod i ugnen och gottade till sig
Klassisk lingonsylt eller som vi säger krösamos är gott till många svenska husmansrätter, även till pannkakor äter jag hellre lingonsylt än annan bärsylt
Jaa, den här ledigheten har jag fått en hel del gjort vill jag lova… Idag känner jag mig sååå nöjd och belåten då jag har gjort både björnbärssylt, rabarber och vaniljsylt och lingonsylt
Ingredienser Portioner. 1 l 2 kg knappt mogna äpplen (2 kg äpplen motsvarar 4 l skuren frukt) 1 l vatten 9 dl socker per avrunnen liter saft ev pektin Smaksättning 1 dl myntablad eller chilifrukter eller rönnbär (1 dl myntablad motsvarar 2 chilifrukter eller 4 dl rönnbär) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Äpplen och chili gifter sig faktiskt riktigt bra. Om man kombinerar äpplen med chili får man till resultat en sötstark gelé som passar i många sammanhang, skulle tro att detta passar alla fans av sötstarka såser
Ikväll blir det riktigt husmanskost, nämligen köttfärslimpa. Och till köttfärslimpa krävs ju att man har pressgurka och lingonsylt, vilket jag slängt ihop nu på förmiddagen
I år kände jag för att pröva ett nytt tillbehör till osten. Jag är svag för långlagrade svenska hårdostar, och det var just sådana jag hade i åtanke, när jag kom på att jag ville pröva att matcha aprikoser och vit glögg
Inatt har jag sovit någorlunda, tack och lov. Jag ska försöka sova ikapp under helgen. Vi kommer att dra husvagnen till Finnforsträsket där vi ska friluftscampa, så ikväll ovh imorgon ska mat förberedas, eftersom vi inte kommer att kunna använda ugnen
1. Lägg aprikoserna i blöt över natten. Skär dem i strimlor. 2. Skala och skölj morötterna. Riv dem på den grova sidan av rivjärnet eller i matberedaren