sylt/marmelad

sylt/marmelad

  • 49 Recept
Sylt i hast

Sylt i hast

Igår hann jag med att göra slut på apelsinerna som låg i kylskåpet och höll på att bli gamla. Ett par dl apelsinsylt blev det samtidigt som kvällsmaten stod i ugnen och gottade till sig
Lingonsylt - Klassiskt krösamos

Lingonsylt - Klassiskt krösamos

Klassisk lingonsylt eller som vi säger krösamos är gott till många svenska husmansrätter, även till pannkakor äter jag hellre lingonsylt än annan bärsylt

Tomatmarmelad med sting

Skålla tomaterna och skär dem i mindre bitar. skala, kärna ur och tärna äpplet. Tvätta och skrubba citronerna ordenligt
Jordgubbssylt - med smak av lime

Jordgubbssylt - med smak av lime

Alla ni som smakat på kombinationen jordgubbar och lime, vet hur fantastiskt gott det är och limen liksom förstärker jordgubbens smak
Smaksatt äppelgelé

Smaksatt äppelgelé

Ingredienser Portioner. 1 l 2 kg knappt mogna äpplen (2 kg äpplen motsvarar 4 l skuren frukt) 1 l vatten 9 dl socker per avrunnen liter saft ev pektin Smaksättning 1 dl myntablad eller chilifrukter eller rönnbär (1 dl myntablad motsvarar 2 chilifrukter eller 4 dl rönnbär) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Äppelgelé med chili

Äppelgelé med chili

Äpplen och chili gifter sig faktiskt riktigt bra. Om man kombinerar äpplen med chili får man till resultat en sötstark gelé som passar i många sammanhang, skulle tro att detta passar alla fans av sötstarka såser
Ny favorit: Snabbinlagd gurka med dill

Ny favorit: Snabbinlagd gurka med dill

Jag hade rökt lax, jag hade krämig äggröra med liten gräddskvätt - min lunch behövde uppenbarligen någon form av syrligt krisp
Lingonsylt och snabbinlagd gurka

Lingonsylt och snabbinlagd gurka

Ikväll blir det riktigt husmanskost, nämligen köttfärslimpa. Och till köttfärslimpa krävs ju att man har pressgurka och lingonsylt, vilket jag slängt ihop nu på förmiddagen
Jordgubb- och rabarbermarmelad

Jordgubb- och rabarbermarmelad

Självplocken av jordgubbar är i full gång här i trakterna kring Norrköping,. så jag tänker ta med dottern på utflykt och plocka lite jordgubbar
Jordgubbssylt

Jordgubbssylt

Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna. Varva bär, socker och vaniljpulver i en gryta. Koka upp under varsam omrörning och låt koka i cirka 15 minuter

Morots- och rabarbermarmelad

Koka ihop rabarber och morot till en jämn massa. Tillsätt sedan 800 g socker + saften av 1 citron /kg massa
Rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad

Många tycker att man inte kan använda rabarber på hösten, utan att man måste använda dem på våren och sommaren
Glöggkokt aprikosmarmelad till osten

Glöggkokt aprikosmarmelad till osten

I år kände jag för att pröva ett nytt tillbehör till osten. Jag är svag för långlagrade svenska hårdostar, och det var just sådana jag hade i åtanke, när jag kom på att jag ville pröva att matcha aprikoser och vit glögg
Grillad entrecote med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad

Grillad entrecote med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad

Inatt har jag sovit någorlunda, tack och lov. Jag ska försöka sova ikapp under helgen. Vi kommer att dra husvagnen till Finnforsträsket där vi ska friluftscampa, så ikväll ovh imorgon ska mat förberedas, eftersom vi inte kommer att kunna använda ugnen
Päronmarmelad med valnötter

Päronmarmelad med valnötter

Skala, kärna ur och skär päronen i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och kanelstänger
Jordgubbssylt med lime och vanilj

Jordgubbssylt med lime och vanilj

Det kanske inte är klassiska syltartider just nu, speciellt inte om man tittar ut genom fönstret på snålblåsten och snön

Ananassylt med lime och vanilj

Det här är en otroligt smaskig (übersmaskig för att vara korrekt) sylt som passar perfekt till vaniljglass och i efterrätter, till exempel våfflor

Päronmarmelad med valnötter

Skölj citronerna väl riv av skalet och pressa ur saften. Skala och kärna ur päronen skär ddem i mindre bitar
Päronmarmelad med nötter och ingefära

Päronmarmelad med nötter och ingefära

Päronmarmelad med nötter och ingefära. 24 september 2013 @ 07. 36. Skala 1,5 kg päron. Dela dem i bitar och tillsätt ½ dl vatten
Tomat- och rosmarinmarmelad

Tomat- och rosmarinmarmelad

God marmelad till ostbrickan. ca 3 dl. 5 tomater. 1 dl strösocker. 1 gelatinblad eller agar-agar om man vill ha vegetariskt

Aprikos- och morotsmarmelad

1.  Lägg aprikoserna i blöt över natten. Skär dem i strimlor. 2.  Skala och skölj morötterna. Riv dem på den grova sidan av rivjärnet eller i matberedaren