Laila Kokbok 5

Laila Kokbok 5

Fläskfilégryta med svamp och äpple

Fläskfilégryta med svamp och äpple

1150 g champinjoner. 1700 g fläskfilé salt och svartpeppar smör till stekning 2 st gula lökar 150 g champinjoner eller trattkantareller 2 dl vatten 2 dl vispgrädde 3 msk kalvfond 2 msk fransk senap 1 msk majsstärkelse 2 st röda äpplen Topping äppelklyftor lingon persiljaPutsa och skiva köttet. Sjud vidare i ca 5 minuter
Falukorv i ugn med bostongurka

Falukorv i ugn med bostongurka

1 falukorv (à 800 g) 2 gula lökar, fint skivade 50 g smör 0,5 surdegsbröd, grovt tärnad 0,5 dl olivolja 2 dl bostongurka 3 msk skånsk senap 100 g lagrad ost, riven
Sommarens sötsalta jordgubbssalsa

Sommarens sötsalta jordgubbssalsa

¼ melon, 250 g, valfri sort. Ingredienser ½ liter jordgubbar. 4 salladslökar. 1 dl pistaschmandel. 1½ msk olivolja
Löjromsägg

Löjromsägg

Ingredienser 4 mjukkokta ägg. ärtskott. 100 g Kalixlöjrom. 2 msk finhackad rödlök. Till servering. 3 msk rysk yoghurt
Ägg- och avokadoröra

Ägg- och avokadoröra

75 g röd tångkaviar (algrom). Ingredienser 3 små mosade avokador. 2 hackade hårdkokta ägg. ½ dl lätt-crème fraiche
Potatiskaka

Potatiskaka

5 st purjolök. 5 st purjolök 1 dl hackad persilja 1 tsk timjan 2 tsk salt 2 krm svartpeppar 2 dl riven ost 4 st ägg 2 dl grädde 1 dl mjölk Ugn. 175° Det här behövs till 10-12 pers. 1Grädda i ca 1 timme och 15 minuter eller tills potatisen är mjuk
Kyckling garam masala

Kyckling garam masala

500 g Passerade tomater. 1  250 g Kokosgrädde.   1200 g Benfri kyckling. 1  3 msk Garam Masala. 1  500 g Passerade tomater
Paj med skinka och broccoli

Paj med skinka och broccoli

IngredienserPajdeg150 g smör3 dl vetemjöl4 msk vattenFyllning250 g broccoli (fryst eller färsk)200 g rökt skinka2 dl smakrik riven ostÄggstanning4 dl mjölk4 st ägg½-1 tsk allkrydda eller grillkryddaGör så härBlanda ingredienser till pajdegen. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter. 150 g smör. 250 g broccoli
Paj för många!

Paj för många!

6 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 250 g smör 3 msk vatten Fyllning. 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 msk rapsolja 800 g nötfärs 1 tsk salt 1/2 tsk malen svartpeppar 2 förpackningar krossade tomater 1/2 dl tomatpurè 2 köttbuljongtärningar 1 msk oregano 200 g fetaost 1 burk svarta oliver (kärnfria) 250 g körsbärstomater 4 dl riven ost Gör såhär. Fräs löken i oljan ca 5 min. Låt puttra utan lock ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader. 250 g smör. 250 g körsbärstomater. 225 grader