Oxfilé gryta med sås recept

Pasta med oxfilé i krämig sås

Pasta med oxfilé i krämig sås

Fräs löken och vitlöken i smör i en gryta utan att den tar färg. Pasta medoxfilé i en krämig sås är en perfekt bjudrätt som går fort att laga och som du kan förbereda genom att göra såsen innan och sedan steka till köttet när pastan kokas precis innan servering
Whiskysås à la ArneHemligheten med såsen är att offra lite av whiskyförrådets godaste flaska. Den ska vara riktigt rökig, något Islay-sorterna är kända för. Varför såsen heter Arne? Förklaringen är att Mats heter Arne som andranamn – ett ganska diskret sätt att uppkalla en maträtt efter sig själv. Servera såsen till kött av antingen det finare slaget som oxfilé eller det enklare slaget som pannbiff .
Oxfilé med trattkantarellsås

Oxfilé med trattkantarellsås

Fräs det i smör i en gryta. Vill du steka oxfilén hel går det bra att göra det i ugnen. Späd med vatten och grädde
Oxfilé Woronoff

Oxfilé Woronoff

Värm cognacen i en liten gryta, när cognacen är nära kokpunkt, häller man över den på filéerna, luta pannan något och tänd på, försiktigt så att man inte bränner sig, ha ett lock i närheten för att eventuellt kväva lågorna
Gryta á la Ågärda

Gryta á la Ågärda

Bryn champinjonerna, krydda med salt och vitpeppar (Häll upp i samma skål). Låt grytan puttra ihop ett tag, ca 20 min
Oxfilé med trattkantarellsås

Oxfilé med trattkantarellsås

Fräs det i smör i en gryta. Späd med vatten och grädde. Krydda med salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. 600 g oxfilé. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 600 g oxfilé Arla® Svenskt Smör 1 tsk salt 1 krm vitpeppar Sås
Asiatisk oxfilé och rosa änglar.

Asiatisk oxfilé och rosa änglar.

Finhacka lökarna och fräs i lite olja i en gryta. När såsen är klar så steker du köttet som du gillar det, vi vill ha vårt medium, men det är en smaksak
Cognacsflamberad oxfilé

Cognacsflamberad oxfilé

Ta upp köttbitarna ur grytan. Servera tillsammans med potatisen och de ugnsrostade grönsakerna. Lägg i oxfilén i såsen så den blir varm
Triss i sås

Triss i sås

Till dessa såser serverades Grillad hel Oxfilé och Pommes Duchesse. Ta grytan från spisen. ( red ev av med maizenaredning om du vill ha lite tjockare sås
Kött fondue med goda såser

Kött fondue med goda såser

Marinad till oxfilén. Koka upp buljongen med alla ingredienserna i fonduegrytan. Ställ grytan över fonduställningen och tänd veken
Vinbärsstek ”alias: kokt oxfilé”

Vinbärsstek ”alias: kokt oxfilé”

Om du vill så silar du av såsen och  tillsätter lite soja och reder av den med maizena + ett par matskedar cremé fraiche för att ”runda upp den”
Mys med fondue

Mys med fondue

Denna gång valde vi blomkål, broccoli, champinjoner, squash, kycklinglårfilé samt oxfilé. Jag sa ju att jag skulle damma av fonduegrytan igår och det fick jag bokstavligen göra, så länge sedan var det som vi använde den
Köttfondue med tillbehör

Köttfondue med tillbehör

På spisen i en fondue gryta och förbered spritbrännaren på bordet. Gör såserna i förväg. Man kan med fördel också använda en elektrisk fritös vid bordet även om det inte ser lika "romantiskt" ut