Hur använda jäskorg recept

Stora bröd vill jag baka

Stora bröd vill jag baka

Det är fantastiskt hur ett bröd kan ändra karaktär utifrån hur man bakar ut det. Jag tycker det brukar vara allra säkrast att använda lite fullkornsmjöl av något slag
Dinkel surdegsbröd

Dinkel surdegsbröd

Receptet på detta bröd kommer från den härliga bloggen Brödpassion, där konditorn/ bagaren Sébastien Boudet ibland lägger in små filmer hur man tex snittar bröd
Surdegsbröd på Äppeljuice och rivet äpple.

Surdegsbröd på Äppeljuice och rivet äpple.

Receptet kommer ifrån underbara Sara Bäckmo Som har en helt fantastisk blogg om allt som har med trädgård att göra, har lärt mig massor om hur man anlägger en täckodling
Med mycket kummin

Med mycket kummin

Långjästa degar, som man bara blandar ihop mycket kort och sedan låter jäsa under natten, eller vila och vika-degar som går ut på att man blandar degen kort, låter den vila en halvtimme innan man viker ihop degen där den ligger i bunken en vända (här finns en liten film där man ser hur det ser ut)
Fendu bröd på ugnsrostad potatis

Fendu bröd på ugnsrostad potatis

Nästa gång du gör klyftpotatis kan du göra extra mycket och använda det som blev över i ett bröd. lägg upp och ner i jäskorgar

Ljust bröd på poolish

Häll saltet och resten av mjölet i bunken med poolish (ta in lite mjöl i taget och känn efter hur mycket som behövs – olika mjöl suger åt sig olika mycket vätska)
bröd

bröd

Denna gången utan surdeg faktiskt, jag som älskar surdeg och egentligen inte vill baka utan surdeg blev glatt överraskad hur gott det kan vara med bröd utan också
Den som spar den har!

Den som spar den har!

Utan större ansträngning, behövs bara en liten mjukborste ett skrapkort  att få upp det med och sedan en burk att samla det i och efter ett  par veckor (självklart beror detta på hur ofta du bakar) har du ett par hundra gram rostat mjöl som blir utmärkt att använda i ett bröd eller två
Vetepavé med blåbär och hasselnötter

Vetepavé med blåbär och hasselnötter

Är riktigt nöjd med hur brödet ser ut, bra skorpa och fint inkråm där hasselnötterna och blåbären var perfekt fördelade inuti brödet
Vetepavén storlek jumbo

Vetepavén storlek jumbo

Jag har snöat in på det här brödet, mest för att det är så gott men också för att det är rätt intressant att se hur samma recept som görs på samma sätt och på samma mjöl blir olika varje gång det bakas
Pain blanc

Pain blanc

Men det ska jag lära er vid ett annat inlägg längre fram hur man gör. Nu är levainen klar att använda. Lägg i mjölad bakduk en och en eller i jäskorg om man har det

Högsäsong i tomatfabriken

Många har ju varit i Italien och ätit till exempel tomat och mozzarella och vet hur det ska smaka. Går att göra med både färska och grillade grönsaker – om du gör dem med grillade är det bra att använda lite ”torrare” exemplar, till exempel oxhjärtan och inte alltför mogna persikor
Jäskorgar för surdegsbröd

Jäskorgar för surdegsbröd

Jag var osäker på hur stora jäskorgar man behöver, men hos Bagaren & Kocken får man perfekt tips om det
Havrebröd i Jäskorg

Havrebröd i Jäskorg

Tog ett par bilder för att tydligt demonstrera en gång för alla hur man använder en jäskorg, skriver receptet i sin helhet och förklarande bildtext vid bilderna, kom ihåg att det går att klicka för att se dom större
Baka i gryta

Baka i gryta

Ett bröd ska vara gott för både ögat och gommen, eller hur. Använda stektermometer. Här jäser den i en mjölad bakduk i en jäskorg
Bröd i gjutjärnsgryta

Bröd i gjutjärnsgryta

En gjutjärnsgryta kan man använda till nästa hur mycket som helst. Lägg en kökshandduk i en vid skål (eller rund jäskorg) och strö över mjöl eller tex kli
Levain – ett projekt….

Levain – ett projekt….

Det ska bli en tjock smet, inte en deg – avpassa med vattenmängden, då det hänger lite på mjölkvaliteten hur mycket vatten det går åt