Hollandaisesås. Vispa kraftigt hela tiden på svag värme, såsen får inte koka. Hollandaisesås 100 g smör 1,5 msk vatten 2 st äggulor 1 msk vitvinsvinäger salt och peppar Skuren dragon och dill
HOLLANDAISE. Är du osäker på temperaturen så använd vattenbad när såsen ska vispas. HOLLANDAISE. Såser. Grillad sparrissallad med räkor och såshollandaise
Sjud tills såsen har tjocknat något. Smält smöret i kastrull och låt svalna en stund. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad
När det gäller recept på klassiska franska såser ska man inte uppfinna hjulet utan helt enkelt gå till matbibeln Det goda franska köket av Julia Child & Co
Den hör till de franska grundsåserna och kan elaboreras till Mousselinesås (en Hollandaise med vispad grädde i) Béarnaisesås (ungefär som en Hollandaise men med en smaksättande reduktion på schalottenlök, vitt vin eller hellre torr Vermouth samt dragon), Choronsås (tomatiserad Béarnaisesås) men även mer ovanliga varianter som Hollandaise med vispad äggvita eller en underbar variant smaksatt med fiskfumet som är en starkt reducerad fiskfond
Förbered mot slutet av laxens tillagningstid hollandaisesås och sparris. Gör såsen. Ikväll blir det lax sous vide med perfekt kokt sparris och egen hollandaise
Servera med hollandaisesås, potatis och sparris och gärna en citronklyfta. Droppa försiktigt i det smälta smöret under konstant vispning till det blir en tjock sås