Vi gillar sås av "sky"-typ, gärna med rödvin. Sky för 4-6 personer. Servera skyn till en köttbit och vitlöksrostad potatis (vi mixade 2 vitlöksklyftor med ½ dl olivolja, vände drygt ett ½ kg små, halverade mandelpotatisar i olja och bakade dem 30-40 minuter i ugnen på 175 grader). Sky för 4-6 personer
Vispa ut skyn med lite vatten som används till såsen. Gör en bottenredning, smält smör och tillsätt mjöl, häll på skyn ifrån steken, vin och grädde, vispa hela tiden, lägg buljongtärningarna, fortsätt vispa, tillsätt cayenpeppar, smaka av
Lite ben, puts och diverse kött från lamm som inte kan användas annat än till fond hade lagts i den lilla barnkokarkitteln i gjutjärn och fräste nu i högan sky och skulle snart få utgöra huvudrollen i det som skulle bli rödvinssåsen
Spara skyn. Rödvinssås. Rödvinssås. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare
Häll på sky och häften av vinet. Häll redningen i såsen under vispning. Koka upp, smaka av med salt och peppar och håll såsen varm (men den ska inte koka)
Häll resten av stek/rödvinsskyn i en såspanna och ställ åt. Kött och sky – Detta behöver du. Rödvinssås. Smaka av med kalvfond, sila av såsen, ställ åt sidan
Skyn från pannan kan du sen använda till såsen. Men istället får du en blaskig sky som smakar mer bränt stekbord än rödvin… DÅ blir man verkligen ledsen ända in i själen
Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att välja en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort