4 olika pommes med  dippsåser
ingelamlandberg
ingelamlandberg

4 olika pommes med dippsåser

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Riktigt krispiga pommes frites stavas dubbelfritering! Doppa sedan stavarna växelvis i len majodipp och het salsa – den perfekta kombon!
  • POMMES FRITES, MAJODIPP MED CITRON OCH HET SALSA
  • Pommes
  • 1 liter frityrolja
  • 4 stora bakpotatisar
  • salt
  • Majodipp med citron
  • 2 äggulor
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta (pressad)
  • 2 krm salt
  • Het salsa
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök (finhackad)
  • 1 hel röd chili (finhackad och -urkärnad)
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 vitlöksklyftor (pressade)
  • 2 tsk socker
  • 2 krm salt
  • PALSTERNACKS­POMMES MED ÄRTDIPP
  • Pommes
  • 1 kg palsternackor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 stjälkar färsk dragon
  • 2 msk olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Ärtdipp
  • 2 dl ärter från frysen
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • 4 msk olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • SÖTPOTATISPOMMES MED CHILIMAJO
  • Pommes
  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 stjälk färsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  •  
  • Chilimajonnäs
  • 1 ½ dl majonnäs
  • 1 tsk söt chilisås
  • ½ tsk sambal oelek
  • KÅLRABBIPOMMES MED PARMESANDIPP
  • Pommes
  • 3 kålrabbi
  • 2 msk olivolja
  • 2 stjälkar färsk rosmarin
  • Salt och nymalen svartpeppar
  •  
  • Parmesandipp
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl finriven parmesan
  • 1 krm svartpeppar

Beskrivning

    Potatis
    Skrubba bakpotatisarna och låt skalet sitta kvar.
    Skär i stavar ca 1 cm tjocka och torka dem med papper så att de blir torra.
    Häll frityroljan i en vid kastrull.
    Värm till 120°
    Lägg i potatisstavarna och fritera i cirka 10 minuter tills de blir mjuka.
    Ta sedan upp dem med hålslev och lägg på tidningspapper.
    Värm oljan till 180° och lägg i stavarna igen.
    Låt de friteras tills de är gyllene och krispiga, ca 5 minuter.
    Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på tidningspapper.
    Salta och doppa i såserna.

    Majo
    Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du sätter igång.
    Rör samman äggulor och citronsaft.
    Droppa i oljan och vispa hela tiden tills all olja har gått ihop till en fin majonnäs. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt.

    Salsa
    Häll olivoljan i en kastrull på medelvärme och fräs lök i oljan tillsammans med chilin tills den är mjuk men inte fått färg.
    Tillsätt de krossade tomaterna, pressad vitlök, socker och salt.
    Låt sjuda cirka 10 minuter.
    Smaka av med salt och socker.
    Häll upp i en skål och låt svalna.


    Palsternackor
    Värm ugnen till 200° varmluft.
    Skala palsternackorna och skär i långa stavar.
    Skala och hacka vitlöken fint.
    Skölj och hacka dragonbladen.
    Vänd palsternackor, vitlök och dragon i lite olja, salt och peppar på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
    Baka i ugnen i 20 minuter.

    Ärtdip
    Häll kokande vatten över de frysta ärterna.
    Skala vitlöken.
    Mixa ärter, vitlök, färskpressad citronsaft, olivolja, salt och peppar till en kräm. Servera palsternackstavarna med ärtkrämen.


    Sötpotatis
    Värm ugnen till 225°.
    Skala sötpotatisen och skär i avlånga stavar.
    Koka i vatten med 1 msk vinäger i 10 minuter.
    Häll av vattnet och fördela sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Vänd runt med olja och 1 msk vinäger.
    Skölj rosmarin och hacka den grovt.
    Strö rosmarin och salt över och baka i ugnen i ca 15 minuter.

    Majo
    Blanda majonnäs, söt chilisås och sambal oelek i en skål.
    Servera till sötpotatispommes.

    Kålrabbi
    Värm ugnen till 200°.
    Skär bort blasten från kålrabbin.
    Skär kålrabbin i 1 ½ cm tjocka skivor.
    Skär skivorna på andra längden så du får avlånga stavar.
    Vänd bitarna i olja.
    Krydda med salt och peppar.
    Skölj rosmarin och hacka den fint.
    Vänd ner rosmarin bland kålrabbin och fördela allt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
    Baka i ugnen i 20–25 minuter.
    Servera kålrabbin med parmesandipp.

    Parmesandipp
    Blanda alla ingredienser till dippen.
    Smaka av med peppar och förvara kallt till servering.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.