Kolla om du behöver tillsätta lite vatten eller mjöl om degen är för hård eller lös. Vill du istället ha avlånga limpor som jag gjort är det bara att följa bildbeskrivningen nedanför
Men klassiskt är att den baseras på en en bas av mörkt öl som spetsas med någon form av starksprit och sedan sötas upp med exempelvis julmust eller sockerdricka
Tillsätt kall julmust och öl, rör tills jästen är löst. Ni som har följt mig länge minns kanske att jag bakat dessa vörtbröd och ett saftigare vörtbröd tidigare
I årets julbröd använde jag Chrisbel´s fina glutenfria mjölmix - en av få mjölmixer som finner nåd inför mina ögon - och som degvätska använde jag julmust från Apotekarnes som ska vara okej för glutenintoleranta
Tillsätt kall julmust och öl,rör om tills jästen har löst upp sig. Tilsätt de mesta av mjölet och arbeta degen tills den blir smidig, blanda ner resten om degen fortfarande är kladdig
I andra recept används öl (innehåller gluten) eller julmust (socker eller sötningsmedel). Men hur gör man då vörtbröd utan vetemjöl, sirap och söt och glutenspäckad vört
Begreppet innebär inte att någon särskild Thomas nödvändigtvis har tittat för djupt i glaset, utan är en folklig benämning på den dag då det förr blev tillåtet att provsmaka julölet