Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong. Vintern är ju här i många olika skepnader med blåst, regn, några ynka minusgrader, glashala vägar o däremellan skiner solen och det droppar från stuprören… Södra Sverige ja… Ge mig en riktig vinter istället
Skala rotfrukterna och potatisarna och skär dom i bitar. Lägg dom i en låg gryta, typ traktörpanna. Häll buljongen över och låt koka till de börjar bli mjuka
LÅNGKOKT VINTERGRYTA MED KIDNEYBÖNOR, RÖDBETOR OCH MOROT2 finhackade gula lökar300 g tärnade morötter200 g tärnade rödbetor200 g skivade champinjoner ½ solovitlök, finhackad500 g krossade tomater½ dl vatten1/3 vegansk buljongtärning (jag använder en variant med låg salthalt och inga smakförstärkare)2½ dl kokta kidneybönor (1 dl okokt mängd)1 msk paprikapulver svartpepparFräs alla grönsakerna en liten stund
olivolja1 msk smör1 gul lök, hackad½ kruka salvia800 g grytbitar av nötsaltnymalen svartpeppar½ dlmjöl2 palsternackor, delade i bitar1 squash, tärnad4 morötter, delade i bitar250 g jordärtskockor, halverade500 g potatis, i bitar3 msk tomatpuré½ flaska rött vin3 dl köttbuljongrivet skal av 1 citron
Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong. Ikväll lagade vi falukorv i ugn här hemma. En klassiker som aldrig går ur tiden och som uppskattas av alla
Laxgrytan kan serveras som soppa utan ris till (spä med lite extra vatten och kokosmjölk då eller skippa soppan denna vecka och kör en matig vintergryta istället
Så här års, när ekonomin brukar vara skral, gäller det att tänka till om man bjuder på kalas. Grytor är riktig ekonomimat och dessutom så goda i vinterkylan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.