1 dl
vatten, 40 grader 1 rivet äpple (går att utesluta, men då tar det lite längre tid)
2,5 dl
grovt rågmjöl
2,5 dl
vatten, 40 grader Blanda och låt stå i rumstemperatur, gärna varmt, ca 8 timmar eller tills det börjar bubbla. Då är den klar att använda. Det som inte används häller du i en burk och ställer i kylen, alternativt fryser in.
En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen. Surdegen är klar. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4
Jag gjorde en levaindeg från boken "Surdegsbröd" av Martin "Pain de Martin" Johansson. Det är ganska mycket krångel och pyssel med surdegsbröd, men jag lovar att det är värt besväret
Nu är surdegen färdig. dl grovt rågmjöl så att degen blir slät. dl grovt rågmjöl. Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl. 2 dl fint rågmjöl
Just det här brödet är en kombination av detta och detta receptet. Om det kommer en dag då det inte finns någon surdeg i mitt kök - då kommer jag att bli riktigt, riktigt orolig
Jag älskar potatislimpa och delar därför med mig av receptet - det är från bloggen ”Pain de Martin”, men mitt recept var från hans bok – Surdegsbröd - och något modifierat
Vi ses imorgon för att kolla av hur surdegarna mår och förhoppningsvis blir det bak. Nu, surdeg. Först och främst vill jag bara meddela att temaveckan på bloggen kommer bli "Amerikanska bakverk" som Ni röstat fram
Dag 11 dl rågsurdegsgrund 3 dl vatten 2 dl rågmjöl 2 dl vetemjölRör ihop och låt stå i rumstemperatur övertäckt över natten. Skär den i 6 avlånga bitar. 11 dl rågsurdegsgrund. 2 dl rågmjöl
Det har bakats rågbröd, frukostbröd, danskt rågbröd, rågbröd helt utan jäst samt frallor. Som om det inte vore nog har jag också startat surdegen till det glutenfria brödet nu
Jag hade gjort slut på min surdeg så jag testade att baka bröd utan surdeg denna gången. Arbeta ihop med skållade rågmjölet med jästblandningen och nästan allt vetemjöl
Skölj av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Koka upp vatten, salt, skalad och klyftad lök, skalad morot i bitar, ska-lad rotselleri i bitar, vitpeppar, lagerblad, timjan och persilja i en gryta eller tryckkokare
Tjälknöl är nog något av det lättaste i matväg, det lagar sig själv i ugnen över natten. Tillbehören kan man avancera efter smak, tid och vad man har hemma
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.