Blanda 2 deciliter vatten med 2,5 deciliter rågmjöl i en bunke. Efter att degen vilat i 2 dygn, sätt sedan till 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. På dag 4 tillsätter du 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. 2 1/2 dl rågmjöl. 1 dl rågmjöl
För det mesta så gör jag min pizzadeg med surdeg och för varje gång så blir den bättre och bättre. Som påläggpå pizzan valde jag en egengjord tomatsås, rödlök, salami, mozzarella, färska tomater, oliver, hemgjord pesto, ruccola, torkad oregano och olivolja
Jag gör självklart mitt morotsbröd påsurdeg. Se till att du har en uppfriskad och bubblande surdeg. Detta gör du för att mjölet ska ha chans att svälla och absorberar mer vätska, på så sätt behöver du tillsätta mindre mjöl och resultatet blir ett saftigare och lättare bröd
Vänd upp på väl mjölat bakbord. *Börja med surdegen, 1 msk surdegsstart + 200 g vetemjöl + 200 g vatten, som ska stå varmt i ca 12 timmar (t. Tryck ut (knåda inte) till ca 55 x 30 cm och dela i 6x2 bitar ca 9x15 cm, lägg på 2 bakpappersklädda plåtar och låt jäsa (gärna ångjäsa) i minst 3 tim alt. 400 g (ca 3,5 dl) surdeg*
Har man ingen egen surdeg ståendes hemma och puttrar så finns det att köpa färdiga surdegar i påse i din mataffär, väldigt smidigt om man har svårt att hålla en egen vid liv
Grova surdegsbullar GI-vänliga, fiberrika, saftigaINGREDIENSERRågsurdeg Ett grovt rivet äpple. Läs igenom receptet innan bakning| INGREDIENSERRågsurdeg Ett grovt rivet äpple
Denna gång bakade jag på dinkelmjöl och rågmjöl, men går säkert att expirementera med olika mjöl. Gjorde världens godaste middag och testade på att baka pitabröd för första gången
Ingredienser 150 g ( 1 påse) KronJäst SurdegRåg 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 500 g (5 dl) vatten, kallt 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special 18 g (3 tsk) salt eller havssalt 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja1 Rör ihop jäst, surdeg och vatten. 4 Häll upp degen på bordet. 5 Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. 6 Sätt ugnen på 260 °C (varmluft 250 °C). 8 Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler
700 g filmjölk 300 g mörk sirap 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig) 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin) 250 g vetemjöl 450 g kornmjöl, finmalet 15 g salt
Ett nyttigt hälsobröd med frön som bakas påsurdeg. Starta Assistent på låg hastighet. När limporna har svalnat stoppa dem i en plastpåse insvepta i bakduken
Leksands surdeg mörkt och mustigt. Att inte ha en påse pytt i panna i frysen den där dagen när man faktiskt hinner göra väldigt mycket och alldeles för sent kommer på att lunch-vore-nog-bra-innan-klockan-blir-för-mycket
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.