Igår var jag ute på staden för att fira en av mina bästa vänners 30-årsdag. Himmelsk start med universums finaste Bellini längst upp i skrapan på söder (vit persikopuré, en hutt persikolikör och en hel flöjt med Veuve Clicquot, mycket ömt ihoprört)
Den står där i kylskåpet och blir ompysslad och matad som vilken liten familjemedlem som helst. Surdegsgrunden blir bättre och bättre med tiden ju äldre den blir, så om den inte bubblar så jätte mycket i början så blir det mer fart på den ju fler gånger du har matat den
Förvara i kylskåp och mata ungefär en gång per vecka. Mata surdegen. Surdegar kan verka knepiga, men har du bara fått fart på en surdeg så är det inte alls så knepigt
I burken har jag sällan mer än några hundra gram, det räcker till att sätta igång två omgångar bröd och så finns det lagom mycket kvar för att att mata surdegen igen
Det är hur som haver en ljuvlig tid som går alldeles för fort och precis som med nyfödda bebisar så blir man ibland trött och orkeslös av att ständigt ha nån vid ens fötter, som ska matas o tas om hand om men så fort dom somnat vill man bara väcka dom igen
Goda smaker och ypperligt att mata ner i veckans lunchlådor. En väldigt god gratäng färdig att ätas som den är eller tillsammans med pasta, ris, bulgur etc
Vispa äggvitorna tillsammans med 0,5 dl av sockret till en fast maräng, mata därefter i det resterande sockret och fortsätt att vispa i ytterligare ett par minuter
Trä på fjälster på korvhornet och börja försiktigt mata på med köttfärsblandningen. Mata maskinen med knäckebröd tills all färs är ute ur maskinen, men passa så att knäckebrödsmulorna inte kommer med in i korven
Tapas, tapas, tapas. Â Tapas, tapas, tapas - en av Spaniens bättre bedrifter enligt mig. Tapas ska ätas i goda vänners lag, under lång tid och med mycket spanskt rödvin
Fyll på med köttblandningen i kvarnen och mata ut köttet tills det når fjälstret. Mata vidare med köttet i fjälstret och efter 7-10 cm knyt, vrid några varv och knyt en knut så det blir en fin korv
I går matade jag min surdeg. Den hade stått omatad i fem veckor så jag fick mata den två gånger i går för att få liv i den – en gång på morgonen och en gång på kvällen – den fick sedan stå framme över natten
Jag kan ju inte bara göra kakor, glass och tårtor, bröd måste vi ju ha också. Nu råkade det bli så att vi hade helt slut på brödet i fredags, det händer väldigt sällen och jag orkade inte heller bråka med alla andra på ICA en fredags eftermiddag för en brödlimpas skull
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.